Associacions turístiques de Benidorm, contra la proposta de regular l’ús del valencià en el comerç

Compromís vol reformar la llei per a garantir el dret de consumidors i usuaris a rebre atenció en valencià

Imatge d'arxiu de gent consumint a la terrassa d'un restaurant
Imatge d'arxiu de gent consumint a la terrassa d'un restaurant / Efe

Diverses associacions patronals del sector turístic de Benidorm (Abreca, Cobreca, AICO, Aptur-CV i Jovempa), han expressat la seua preocupació per la proposta que ha fet la portaveu adjunta de Compromís a les Corts Valencianes, Mònica Àlvaro, de reformar la llei de l'estatut de les persones consumidores i usuàries de la Comunitat Valenciana per garantir el seu dret a ser ateses en valencià. 

En concret, la diputada ha presentat al Consell una proposta de reforma de l’actual article 8.1 d’aquesta llei, que es va aprovar l’any 2019, amb l’objectiu de garantir el dret a rebre atenció en valencià o castellà al consumir productes i serveis en territori valencià.

La redacció actual és, segons Àlvaro, “massa genèrica” i no especifica en quins supòsits concrets es vulneren els drets lingüístics d'expressar-se en valencià o en castellà”, motiu pel qual considera que la seua aplicació té limitacions en l'àmbit del comerç i consum.

Precisament el passat 22 d’octubre la Plataforma per la Llengua va alertar d'un presumpte cas de discriminació lingüística en un local de restauració de Gandia arran la denúncia d'un client, que assegurava que els cambrers no el van atendre perquè s'havia adreçat a ells en valencià. No ha sigut l’únic cas. A l’agost, el gerent d’un restaurant del Grau de Castelló es va negar a atendre la comanda d'una família que volia dinar en l'establiment per parlar als cambrers en valencià. 

Tot i que han reconegut que “el valencià és un idioma important per a la cultura de la nostra regió”, aquestes associacions argumenten que l'economia de la Comunitat Valenciana “es basa en la indústria turística, que representa una part important del seu PIB". Així, han acusat el partit polític d'"obligar per llei els establiments comercials a atendre en valencià", ja que consideren que aquestes actuacions s'han de fer "sense imposicions" perquè cada establiment "atenga en els idiomes que crega convenients segons el client".

També et pot interessar

stats