Asindown reclama més recursos per a atendre l’envelliment prematur de les persones amb síndrome de Down

L’entitat adverteix que el procés dels afectats s’ajunta amb l’envelliment natural dels progenitors, el que acaba generant una situació de dependència a tota la família

Una de les participants en un dels programes d'envelliment actiu que reivindica Asindown per a les persones amb síndrome de Down
Una de les participants en un dels programes d'envelliment actiu que reivindica Asindown per a les persones amb síndrome de Down / Asindown

Professionals i recursos per a atendre el procés d’envelliment, que moltes vegades apareix en complir els quaranta en les persones amb síndrome de Down. És la reivindicació que llancen enguany els afectats i les famílies que integra Asindown en la jornada en què se celebra el dia mundial d’aquesta síndrome.

El president d’aquesta entitat a València, José Vega, ha explicat en Les notícies del matí que les persones amb la síndrome de Down presenten un envelliment prematur i amb un índex elevat d’Alzheimer, que, a banda de no comptar amb professionals per a atendre els usuaris que presenten aquests dos aspectes, acaba generant un problema d’atenció en les famílies de les persones amb síndrome de Down.

Com ha apuntat Vega, quan aquestes persones envelleixen, el seu procés s’ajunta amb el dels progenitors, que també es troben en una edat avançada, de manera que tota la família presenta unes necessitats específiques i moltes vegades immersa en una situació de dependència no atesa.

“Els progenitors, que ja van lluitar al seu dia, quan les persones amb síndrome de Down eren xiquets, perquè tingueren autonomia, quan avancen en l’edat adulta veuen com el seu fill torna a estar en un procés de dependència. Aleshores els progenitors no estan en les millors condicions per a treballar per a recuperar l'autonomia”, exposava el president d’Asindown València.

José Vega ha lamentat que la societat encara no estiga preparada per a atendre persones que, a més de presentar síndrome de Down, hagen iniciat el procés d’envelliment.

Quan naix un nadó amb aquesta alteració de cromosomes, hi ha professionals que assessoren la família i ajuden a treballar l’autonomia de la persona amb síndrome de Down, però aquest acompanyament no existeix durant el procés d’envelliment, com ha lamentat Vega en Les notícies del matí.

L'aïllament de la pandèmia

A aquestes circumstàncies s’afigen els efectes que deixa la pandèmia en moltes persones amb síndrome de Down. “Privar-los de la vida social els ha afectat molt”, apuntava el president d’Asindown València. “Les famílies havien de suplir la falta d’activitat social i havien de generar-los una sèrie d’activitats diàries perquè la situació del seu parent amb síndrome de Down no empitjorara encara més”, assenyalava José Vega. 

També et pot interessar

stats