La pandèmia evidencia la bretxa digital en persones amb diversitat funcional de tipus intel·lectual

Quasi la meitat d'aquest col·lectiu a la Comunitat Valenciana està en risc d’exclusió o pobresa a causa de les dificultats d'accés a les noves tecnologies

Bretxa digital en persones amb discapacitat / À Punt NTC

Un informe de la Càtedra de Bretxa Digital i Diversitat Funcional, Cátedra #dicaTIC, de la Universitat Politècnica de València ha revelat que més del 48 per cent de les persones amb diversitat de la Comunitat Valenciana estan en risc d'exclusió social o pobresa, degut a les carències d'aquest col·lectiu en l'accés a les noves tecnologies. Una situació que s'ha agreujat 15 punts durant la pandèmia.

La dependència tecnologica creada per la Covid 19, si bé ha condicionat totes les persones, ha sigut especialment en els col·lectius més vulnerables. Les extremes restriccions durant la pandemia han alterat moltes de les rutines vitals de les persones amb discapacitat intel·lectual. Com assenyala la investigadora de la càtedra, Chele Esteve, ‘’durant el període de confinament, la bretxa digital va accentuar greus problemes de solitud o "infoexclusió". 

Necessitat d'eines tecnològiques adaptades

Aquest informe és el primer estudi sobre aquesta problemàtica que s'ha fet a la Comunitat Valenciana i com a solucions clau planteja la formació d'aquest col·lectiu en matèria digital, així com la creació de ferramentes tecnològiques adaptades a les seues necessitats. De fet, més de la meitat d'aquestes persones assegura tindre problemes per a accedir i navegar per Internet.

Les conseqüències són les dificultats que troben per a intergrar-se en l'àmbit social i laboral. Segons l’informe, durant la pandèmia més del 22 per cent d'aquestes persones ha deixat els estudis perquè no podien seguir-los via telemàtica. A més, el 25% assegura que té problemes per a fer gestions en línia o consultar la programació cultural. 

Blanca, un exemple

Esta jove té síndrome de Down i és una apassionada de les xarxes socials. Segons ha dit a À Punt, és usuaria de TikTok, WhatsApp, YouTube i Instagram, però en el seu cas son pare, que és desenvolupador web, li dedica molt de temps a explicar-li com moure's en l'entorn digital.

Jorge Tarazona explica a À Punt que una de les de les dificultats més grans amb què es troben la seua filla i les persones com ella són les finestres emergents de publicitat. De fet, més de la meitat de les persones amb discapacitat té dificultats per a accedir i navegar per la falta de solucions tecnològiques adaptades a la diversitat. 

També et pot interessar

stats