Arxiven la causa per l'incendi de la residència de Montcada on van morir nou ancians

La magistrada conclou que no hi hagué cap infracció per part de l'empresa que gestionava el centre

Un grup de persones a l'exterior de la residència de Montcada
Un grup de persones a l'exterior de la residència de Montcada / Rober Solsona / Europa Press

La titular del jutjat de primera instància i instrucció 3 de Montcada ha decretat el sobreseïment provisional de la investigació oberta per l'incendi que va causar la mort de nou ancians en una residència geriàtrica d'este municipi de l'Horta Nord el gener de 2022, després de descartar la comissió de delictes d'homicidi imprudent per omissió.

La magistrada conclou que de les diligències practicades no es desprén “infracció objectiva del deure de compte amb rellevància penal com a norma essencial (imprudència greu o menys greu) per a garantir la seguretat dels residents”, segons consta en la resolució feta pública pel Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana.

La resolució, contra la qual es pot interposar recurs de reforma i subsidiari d'apel·lació, estableix que l'empresa que gestiona la residència “complia les seues obligacions de manteniment de les instal·lacions” i efectuava a través d'una empresa externa revisions periòdiques del sistema elèctric i de detecció d'incendis.

D'eixes anàlisis es derivaven informes trimestrals dels quals es desprén un correcte funcionament. Igualment, el personal del centre efectuava controls per a realitzar xicotetes reparacions o substitucions dels elements existents a les habitacions.

El foc es va iniciar a última hora de la nit del 18 de gener de 2022 en una d'eixes habitacions i va provocar la mort, per intoxicació per monòxid de carboni derivada de la inhalació de fum i gasos, de nou residents, tres homes i sis dones.

Les flames, tal com van constatar els especialistes en incendis de la Guàrdia Civil en un informe tècnic, es van originar en una regleta elèctrica situada darrere del capçal d'un llit. La magistrada sosté que l'incendi no es podia preveure perquè no hi ha indicis que l'estat de deterioració del cable “estiguera a la vista” ni que fora detectable “amb una diligència exigible per a poder entendre injustificable l'omissió i atribuir les conseqüències lesives”.

En esta línia argumenta, després de citar jurisprudència del Tribunal Suprem, que “no pot exigir-se un comportament amb diligència absoluta que excloga tots els riscos, sinó que ha de tractar-se d'un incompliment que siga injustificable i amb entitat, greu o menys greu, de manera que el resultat fora probable i, per tant, previsible”.

Respecte a l'evacuació dels interns, assenyala que no es pot atribuir a les empleades que estaven treballant eixa nit —una infermera, dos auxiliars d'infermeria i una netejadora— cap contribució “a l'increment de l'esfera de perill”, ja que es van ajustar al pla d'autoprotecció previst.

La magistrada recorda així mateix en la seua resolució que el sobreseïment provisional de les actuacions “no deixa indefensa a la part que es considere perjudicada en els seus drets i expectatives legítimes”, perquè pot acudir a la via civil.

També et pot interessar

stats