Arriba la calitja: la pols en suspensió provinent del Sàhara que redueix la visibilitat

El canvi climàtic ha fet que aquest fenomen més propi dels mesos d'estiu siga cada vegada més freqüent en hivern

Pols en suspensió a la platja de la Malva-rosa de València / À Punt NTC

Aquest diumenge ens hem alçat amb un cel gris i un sol que a penes s'intueix. És l'efecte de la calitja, la pols en suspensió provinent del Sàhara que redueix la visibilitat i que es tradueix en una lleugera capa roja en algunes superfícies.

El meteoròleg d'À Punt Lluís Obiols ens explica que aquests fenòmens són més propis de l'estiu, però que cada vegada és més freqüent que tinguen lloc en altres moments de l'any. "No tenim superfície coberta de fang perquè no ha plogut, tot i que sí que hem tingut precipitació degut a la mida o a la concentració de la pols en suspensió", aclareix Obiols.

Darrere d'aquest augment de la freqüència de la calitja està el canvi climàtic. La pèrdua de velocitat del jet stream, els corrents d'aire ràpids, estrets i serpentejants que trobem en l'atmosfera, expliquen aquest canvi de tendència. "El corrent s'ondula més i per això és més freqüent", apunta el meteoròleg.

És una pols que porta nutrients molt beneficiosos per a fertilitzar la terra. De fet, totes les partícules transportades des del Sàhara fins a l'Amazones serveixen com el principal fertilitzant de la selva amazònica, la selva tropical més extensa del món.

Tot i això, cal anar amb atenció, perquè aquestes partícules també poden ser perjudicials per a la salut. "Pot ocasionar dificultats respiratòries, especialment en aquelles persones que pateixen una malaltia crònica respiratòria com l’asma o la bronquitis crònica", adverteix el pneumòleg Paco Sanz. "La millor manera és que no isquen al carrer i, si ho fan, que siga amb mascareta", recomana.

Però, afortunadament, la calitja no durarà molt. "Aquest diumenge arribem al màxim però dilluns, amb l'arribada d’un front, a poc a poc es començarà a retirar i dimarts ja serà història", avança Obiols.

El canvi climàtic ha fet que aquest fenomen s'haja duplicat en els últims 45 anys i trasllade a Europa vora deu milions de tones de pols cada any.

També et pot interessar

stats