Entre el 60 i el 80% de les famílies autoritzen la vacunació en menors d'11 anys
La vacunació pediàtrica per a immunitzar contra la covid-19 vora 330.000 xiquets i xiquetes comença a la Comunitat Valenciana entre crítiques del personal d'infermeria, que s'ha de desplaçar als col·legis: "Estem desbordats"
La campanya de vacunació pediàtrica contra la covid-19 en menors d'11 anys ha començat aquest dimecres a la Comunitat Valenciana amb una bona acollida per part de pares i mares. Entre el 60 i el 80% de les famílies han autoritzat que s'administre la primera dosi als fills i filles, segons el primer balanç que ha donat la Conselleria de Sanitat Universal hui al matí. Aquest nivell d'acceptació, que el cap del servei de Promoció de la Salut, José Lluch, ha valorat molt positivament, és només una estimació perquè encara s'estan recollint més permisos i la xifra augmentarà els pròxims dies.
Amb la primera remesa de vacunes que han arribat a terres valencianes, 150.000 dosis de Pfizer amb una quantitat tres vegades inferior a l'administrada en població adulta, es preveu punxar des d'aquest dimecres i el vinent la mateixa xifra de xiquets i xiquetes.
Es començarà pels pacients de més risc, a través dels serveis sanitaris dels hospitals en què els atenen, i l'alumnat d'educació especial i dels centres rurals agrupats. Aquests dos col·lectius engloben vora 5.000 menuts, segons estimacions de Sanitat Universal. En tota la Comunitat Valenciana hi ha uns 44 col·legis d'educació especial amb 2.000 estudiants, i 3.000 més en les aproximadament 44 aules dels centres rurals agrupats.
Després, igual com en la resta de població, se seguirà l'orde d'edat descendent i s'administrarà als xiquets d'11, 10 i 9 anys. José Lluch, que és també un dels responsables de la campanya de vacunació valenciana, ha explicat que s'ha decidit vacunar per cursos més que per edat, perquè organitzativament és més senzill. Així, la primera fase de la vacunació pediàtrica abans de Nadal cobrirà l'alumnat de sisé, cinqué i quart de primària. La primera setmana de gener s'espera un nou lliurament de dosis per a poder continuar la immunització en tornar de vacances.
El personal d'infermeria, "desbordat"
En el moment de la vacunació, els xiquets i xiquetes poden estar acompanyats d'un familiar, segons acordaren les conselleries de Sanitat Universal i d'Educació per a facilitar l'acompanyament emocional dels més menuts. En qualsevol cas, la injecció és a càrrec d'equips de vacunació, formats per professionals sanitaris, que es desplacen als centres educatius. Les primeres hores de la campanya transcorren sense incidents, segons ha informat la conselleria. Els equips ja estan en els col·legis i han començat a administrar les dosis. Estan formats per tres persones: una d'administració, una d'infermeria i una altra de medicina.
El personal d'infermeria, encarregat d'inocular el sèrum, assegura estar treballant amb una "saturació important" en aquesta campanya de vacunació als centres escolars. La presidenta del Col·legi d'Infermeria de València, Laura Almudéver, ha denunciat en declaracions a Les notícies del matí la pressa del procés: "Tenim la sensació que tot ha sigut improvisat, han volgut fer-ho tot ràpid", ha lamentat. La sanitària creu que la Generalitat hauria d'haver contractat equips externs als centres de salut per tal de no desplaçar el personal d'atenció primària dels ambulatoris, que ha vist com la tasca d'immunitzar els menuts d'11 anys s'afig als quefers diaris sense cap reforç. "No podem deixar de fer la nostra faena, tenim la campanya de vacunació de la grip, la tercera dosi de reforç a majors de 60, hem d'atendre les consultes presencials, cures, domicilis... i ara també vacunació als centres escolars. Ens pareix una decisió no presa de manera coherent perquè no ens han reforçat per a poder arribar a tot. Estem desbordats, esgotats", ha criticat la infermera.
Des de les associacions de mares i pares, veuen amb bons ulls que s'haja decidit dur a terme la immunització dels fills i filles en els col·legis perquè això evita la saturació dels ambulatoris. "Si amb això aconseguim accelerar el procediment, benvingut. Sempre que siga en condicions òptimes. No crec que siga bona idea col·lapsar més els centres de salut", ha manifestat Txomín Angós, president de la Fampa Enric Valor d'Alacant.
A la Comunitat Valenciana hi ha poc més de 330.000 xiquets i xiquetes de 5 a 11 anys. La vacuna pediàtrica de Pfizer conté un terç de la quantitat injectada a la població adulta. Igual que amb els adults, als xiquets i xiquetes els posaran una doble pauta, però espaiada en huit setmanes i no en tres, com s'ha fet fins ara en tots els trams d'edat. Pel que fa als menors que hagen patit la covid, només rebran una dosi del vial, administrada quatre setmanes després del diagnòstic de la infecció.
Els pares i mares dels xiquets de 9, 10 i 11 anys van haver d'entregar ahir dimarts l'autorització signada per vacunar els fills. La vacunació pediàtrica no és obligatòria i, mentre es vacuna l'alumnat que té l'autorització dels pares, els que no es vacunen romandran a la classe. No obstant això, una vegada acabada l'administració del vaccí a l'alumnat, desapareixeran les aules bambolla i, si es detecta un positiu en classe, sols hauran de confinar-se a casa els xiquets no vacunats.