Arranca el juí del cas Castor amb les declaracions dels dos directius acusats

Més d'un centenar d'afectats pels sismes provocats pel projecte Castor reclamen 1.845.000 euros per danys morals

Imatge d'arxiu de manifestacions contra la plataforma Castor
Imatge d'arxiu de manifestacions contra la plataforma Castor / À Punt NTC

Huit anys després que se sentiren els primers tremolors s'inicia el juí del projecte Castor, un magatzem submergit davant de la costa de Vinaròs (Baix Maestrat) que va provocar 550 sismes durant el temps que va estar injectant gas a les roques.

La situació va generar el pànic generalitzat del veïnat del litoral de Castelló i Tarragona i, per aquesta raó, un total de 123 persones afectades reclamen a l'empresa una indemnització d'1,8 milions d'euros per danys morals.

Així, a les 10:00 del matí d’aquest dilluns s’inicia el juí a l’Audiència de Castelló amb les declaracions dels dos directius acusats de l’exconcessionària d’Escal UGS del projecte Castor, Recaredo del Potro, qui fora president d’Escal UGS, i el conseller delegat, José Luis Martínez Dalmau. També consta com a acusació la mercantil mateixa, com a persona jurídica.

El juí es desenvoluparà durant onze sessions repartides entre els mesos d'octubre i novembre, en les quals està previst que compareguen un total de 189 testimonis i 39 perits, segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana. El procés conclourà el dia 15, que es reservarà per a la part documental, les conclusions i els informes.

Per la seua banda, la Fiscalia demanda a la mercantil Escal UGS SL una multa de 189.000 euros i la prohibició de dur a terme activitats relacionades amb el subsol i el sistema gasista de manera definitiva.

A més, sol·licita per a cadascun dels dos directius acusats sis anys de presó, 15.600 euros de multa i la inhabilitació especial per a l'exercici de professió i ofici per a activitats relacionades amb el subsol i el sistema gasista per un període de tres anys i sis mesos.

El passat abril, una investigació del Centre Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) va trobar explicació als terratrémols que va causar la plataforma Castor a les costes de Castelló el 2013, que van arribar a superar la magnitud 4, molt per damunt dels que s'han registrat en altres magatzems subterranis. El gas que es va injectar al subsol va moure la falla d'Amposta i en va desestabilitzar una altra més profunda, que no es coneixia fins ara i que va causar els sismes de més magnitud.

La planta Castor pretenia ser el magatzem estratègic de gas natural més gran del país. Tenia un objectiu: abastir una quarta part de l'energia de tot Espanya durant almenys cinquanta dies. El 17 de setembre de 2013 es va ordenar la paralització del projecte, dues setmanes després que començara la tercera fase d'injecció de gas.

El Ministeri ja ha ordenat el desmantellament de les instal·lacions, que s'espera per al primer trimestre de l'any que ve.

També et pot interessar

stats