Els arquitectes de la Torre de França de València volen canviar els panells de la façana per altres d'ignífugs

Han recomanat als propietaris canviar les plaques per altres sense polietilé per a augmentar la seguretat de la finca, la segona més alta de la ciutat

Els arquitectes de la Torre de França de València volen canviar els panells de la façana per altres d'ignífugs / À Punt NTC

Els arquitectes de la Torre de França de València han traslladat a la comunitat de propietaris la conveniència de canviar les plaques d'alumini de la façana, de la marca Alucobond i amb cor de polietilé, el material plàstic que es creu que podria haver alimentat el foc en l'incendi de Campanar. L'obra suposaria substituir milers de panells de l'edifici residencial, de 115 metres d'altura, el segon més alt de la ciutat després de l'Hotel Melià del Palau de Congressos.

Els tècnics de la torre, una de les referències d'arquitectura residencial a la zona de la Ciutat de les Arts i les Ciències, es van reunir per a avaluar la seguretat de l'edifici després del sinistre de Campanar. Van concloure la necessitat del canvi per precaució, malgrat que les estructures de les finques són diferents, els panells instal·lats complien amb la normativa del moment i encara falta conéixer els factors que facilitaren la propagació del foc.

L'arquitecte Julio Gómez-Perreta ha advertit que "no cal ser alarmista", però com que "ara existeixen productes ignífugs", el més "propici" seria procedir al canvi, per a fer "més segur un edifici tan alt". Segons ha explicat, el fabricant de les plaques instal·lades a la Torre de França en comercialitza ara unes altres "d'alumini sense polietilé, amb un component mineral que és completament ignífug; el que es diu d'A2, la màxima garantia antifoc". 

"Farem perquè la façana ventilada, cada dues o tres plantes, s'interrompa per a evitar generar l'efecte ximenera", ha comentat Julio Gómez-Perretta, un dels arquitectes. "Climàticament no serà tan eficaç, però en aquest cas la seguretat mana", ha afirmat. Per al tècnic, aquesta serà "una nova fita per la rapidesa de la reacció en la cerca d'un nou model per a altres edificis", ha apuntat.

Tot i que encara no hi ha un pressupost tancat, però, destaca el compromís del fabricant i de l'instal·lador per a ajustar els preus. Gómez-Perretta ha assegurat que la quantitat "per vivenda és molt assequible" i garanteix una "tranquil·litat absoluta".

Gómez-Perreta ha destacat que les condicions d'evacuació de l'edifici "són òptimes" i les estructures "són potents, de formigó armat, que separen fins i tot els habitatges, i això és bo en un incendi", en contrast amb el pladur que es va instal·lar a la finca de Campanar. De fet, segons ha recordat, en cas d'incendi s'aconsella "mantindre tancades les portes que tanquen les escales per a evitar que es propague el fum". Respecte dels panells d'alumini amb cor plàstic, ha destacat que "s'han posat en molts edificis fins al 2017 i no s'havia considerat un perill". Creu que a l'incendi de Campanar va haver-hi condicions excepcionals, com "el vent i elements combustibles a les terrasses i el sòl, que ajudaren a propagar el foc".

També et pot interessar

stats