Ara sí: adeu definitiu a la calor extrema

En l’horitzó no s’albira cap repunt de les temperatures, que recuperaran els valors propis del final de l’estiu, encara que les nits continuaran sent càlides

La borrasca que ha entrat per l'oest de la península deixarà pas a un descens del mercuri
La borrasca que ha entrat per l'oest de la Península deixarà pas a un descens del mercuri / Rober Solsona (Europa Press)

Si hi ha un moment especialment desitjat aquest estiu és el d’acomiadar-nos de la calor intensa i sembla que el moment ja ha arribat. Les previsions apunten que el mercuri ja no vorejarà els 38, ni 39 graus, ni molt menys estarà per damunt dels 40. Un pronòstic que semblava increïble fa a penes uns dies, com diumenge, quan en ple 11 de setembre, en alguns observatoris de l’interior encara es van registrar més de 38 graus.

Ara bé, la bona notícia no serà completa. La normalització de les temperatures, que se situaran en nivells més habituals en el mes que acomiadem l’estiu, no es farà extensiva a tota la jornada. Les mínimes continuaran elevades, continuarem tenint nit càlides, per damunt dels 20 graus, sobretot en punts del litoral. La temperatura del mar continua elevada i això té una influència directa en el comportament tèrmic de les poblacions més costaneres.

De fet, Castelló de la Plana la nit de dilluns a dimarts ha sigut la més càlida des de fa més d’un segle. El termòmetre ha marcat 25,1 graus de nit. La matinada ha sigut càlida en punts del litoral, com ara Benidorm (26,5 graus), Alacant (25,9 graus), Xàbia (25,2 graus) o els 25 graus de Sagunt o Torreblanca.

En canvi, pel que fa a les temperatures diürnes, la borrasca que ha entrat a la Península per l’oest està espentant l’aire càlid que afectava la Comunitat Valenciana en els últims dies i que mantenia les temperatures elevades, tot i estar ben entrat el setembre.

Gràcies a aquesta borrasca, l’aire càlid anirà desplaçant-se a poc a poc en el Mediterrani i s’allunyarà del nostre territori. Per tant, deixarà durant els pròxims dies temperatures màximes de 32 o 33 graus en l’interior i de 30 o 32 en el litoral dijous. El descens es farà efectiu i anirà consolidant-se a mesura que avance la setmana.

Panorama més pròxim a la tardor

Amb el pas de la borrasca, quedarà un panorama més pròxim a la tardor, amb temperatures més normalitzades per a aquesta època, que en cap cas significa que arribe la frescor, ni tampoc el fred, però almenys sí que deixarem de veure el termòmetre pels núvols. En l’horitzó no es veu cap repunt significatiu de les temperatures per als pròxims dies.

Aquesta treva del termòmetre és especialment esperada per aquells que no estimen la calor. Enguany, com recordava l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), setembre, de la mateixa manera que maig, juny, juliol i agost, “està sent extremadament càlid”.

Aquest organisme puntualitzava que, en el cas de setembre, “no hi ha hagut cap pic de calor, però les temperatures han estat per damunt de la mitjana de manera persistent”. I va més enllà apunta que “l’anomalia de temperatura dels primers 12 dies del mes és de 2,6 graus més”.

Això sí, aquest canvi de tendència portarà com a convidades les tempestes, que es faran presents al territori al llarg de les pròximes hores. De fet, aquest dimarts de vesprada han portat l’Agència Estatal de Meteorologia a decretar l’avís groc en la província de Castelló per precipitacions que poden arribar als 20 litres per metre quadrat en una hora i la possibilitat de granís i de fortes ràfegues de vent durant la vesprada de dimarts. 

També et pot interessar