Aprovada definitivament la primera llei integral a Espanya per a protegir la infància contra la violència

La norma, que respon a demandes històriques de les organitzacions d'infància, ha tirat avant al Congrés amb un ampli consens parlamentari i l'única oposició de Vox

La ministra de Drets Socials, Ione Belarra, rodejada de diputats i diputades amb pancartes que composen el missatge "La infància per llei", a les portes del Congrés
La ministra de Drets Socials, Ione Belarra, rodejada de diputats i diputades amb pancartes que componen el missatge "La infància per llei", a les portes del Congrés / Fernando Alvarado (Efe)

El Congrés ha aprovat definitivament aquest dijous la llei de protecció a la infància, que estreny el setge a la violència contra els menors. La norma, pionera a Espanya, ha suscitat un ampli consens entre els grups parlamentaris i dona resposta a les demandes històriques de les organitzacions d'infància. Ha tirat avant amb 297 vots a favor i només 52 en contra, corresponents als diputats i diputades de Vox.

L'entrada en vigor suposarà que hi haurà més temps per a denunciar els abusos a menors, ja que la prescripció dels delictes començarà a comptar quan la víctima tinga 35 anys, i no 18 com en l'actualitat. Una altra de les novetats que comporta és que qualsevol persona que conega un cas o sospita de violència contra els xiquets haurà de comunicar-lo.

Durant la tramitació parlamentària al Congrés i el Senat s'han inclòs millores al text que va remetre el govern espanyol el mes de juny passat per tràmit d'urgència, moltes de les quals traslladades per les entitats d'infància. Entre d'altres, s'ha incorporat la prohibició de fer nus integrals o exploracions genitals en les proves per a determinar l'edat dels menors no acompanyats. També ha sumat el suport dels partits nacionalistes per garantir el respecte a les competències de les comunitats autònomes.

Les organitzacions socials coincideixen que és una "llei pionera" i suposa un avanç històric que situa Espanya com a referent en l'àmbit internacional. A més, incorpora els requeriments del Comité de Drets del Xiquet des de 2010.

També et pot interessar

stats