Anticorrupció demana 12 anys de presó per a Consuelo Ciscar per afavorir el fill a través de l'IVAM
El ministeri públic acusa l'exdirectora del museu d'haver comés delictes de malversació i suborn a partir del 2007.
La Fiscalia Anticorrupció demana 12 anys de presó per a l'exdirectora de l'Institut Valencià d'Art Moden (IVAM) Consuelo Ciscar pels delictes de malversació i suborn comesos a partir de l'any 2007 per a afavorir la carrera del fill utilitzant fons i mitjans públics del centre museístic. El fill, Rafael Blasco Ciscar, no s'asseurà al banc dels acusats perquè el ministeri públic considera que no hi ha indicis en contra d'ell. Es tractava, assegura el fiscal en l'escrit, d'"un artista jove conegut com a Rablaci, que va començar la carrera artística com a escultor i fotògraf l'any 2007".
L'acusació pública sí que veu, en canvi, indicis per a jutjar l'acusada, de qui assegura que "conscient de les dificultats que existeixen per a aconseguir l'èxit en aquest sector de la cultura, aprofitant els seus coneixements, els seus contactes i la seua posició al capdavant d'un dels museus més importants de la Comunitat Valenciana, es va erigir en la coordinadora del projecte professional del fill, organitzant-li exposicions per diferents països, fent-les coincidir amb les exposicions que ella mateixa projectava a l'IVAM, a fi de costejar, en alguns casos, la seua assistència a les inauguracions de les mostres del seu fill amb els fons públics del museu".
En la causa s'investiga si Consuelo Ciscar va utilitzar la seua posició com a directora del museu d'art contemporani per a promocionar el fill, a través de mitjans econòmics i personals del centre, o tractant d'intercanviar favors amb determinades entitats que beneficiaren Rablaci. L'artista és el fill que l'exdirectora de l'IVAM té en comú amb l'exconseller de Solidaritat i exportaveu del PP en les Corts Rafael Blasco, condemnat doblement per haver desviat fons públics destinats al tercer món.
Es tracta de la peça principal de l'anomenat cas IVAM, oberta en 2015 després d'una denúncia de la Fiscalia Anticorrupció. Concretament, s'investiga la labor de part del personal del museu, sota les ordes de Consuelo Ciscar, pel seu paper en la recerca d'espais expositius en diversos llocs del món, i pel pagament amb fons públics del transport d'aquestes peces. "En total, els fons públics de l'IVAM destinats per l'acusada Consuelo Ciscar a fins particulars ascendeix a 26.920,13", apunta el fiscal en l'escrit d'acusació.
Pel que fa al finançament de les despeses de les exposicions de Rablaci, Anticorrupció assenyala: "S'ha pogut constatar que Enrique B. Martínez, a través de les seues empreses, va finançar la major part del cost d'aquests serveis, dels quals s'han pogut individualitzar un total de 143.883,95 euros". Un pagament, continua el document del ministeri públic, que "només tenia com a finalitat compensar" Consuelo Ciscar per "les contractacions públiques que va decidir al seu favor durant l'etapa que va estar al capdavant de l'IVAM".
Anticorrupció demana per a l'exdirector financer del museu Juan Carlos Lledó quatre anys de presó pel delicte de malversació. Per al responsable de l'empresa Logística del Arte, Enrique Martínez, sol·licita cinc anys i mig de presó per malversació, sis anys per suborn i dos per falsedat documental. A més, demana que Ciscar, Lledó i Martínez indemnitzen l'IVAM amb 26.920 euros.
Consuelo Ciscar i Juan Carlos Lledó també estan investigats en una segona peça separada d'aquest procediment per l'adquisició d'obres d'art de l'escultor, ja mort, Gerardo Rueda, que es consideren falses, i per les quals l'IVAM va pagar quantitats excessives al fill adoptiu de l'artista madrileny, José Luis Rueda, també processat per malversació i falsedat. Per aquests fets, encara sense data de juí, la Fiscalia demana sis anys de presó per a Ciscar.