Alzira celebra la Festa de l'Espardenyà Valenciana
Xefs de tota la comunitat competiran per fer la millor versió d'aquest plat a mitjan camí entre la paella i l'allipebre
L'espardenyada sorgeix de manera accidental quan dues colles de treballadors de la sega de l'arròs a l'Albufera preparaven el dinar com cada dia. En aquesta ocasió un grup pensava fer allipebre i l'altre prepararia paella, però aquest últim grup es va oblidar l'arròs així que tots dos decidiren ajuntar tots els aliments que tenien. De la improvisació va sorgir un plat exquisit, la suma de les verdures i la carn de la paella més les creïlles i anguiles de l'allipebre: l'espardenyada.
Aquest diumenge cuineres i cuiners de 25 restaurants han preparat de nou aquest plat en el V Concurs Nacional d’Espardenyà Valenciana Francisco José García a Alzira (Ribera Alta). La competició porta el nom de l’impulsor de la recuperació d’aquesta recepta i té tres premis: el primer és de 3.000 euros, el segon de 1.500 euros i el tercer de 1.000 euros.
S'hi han repartit 1.500 racions per a degustar entre els assistents. Segons l'alcalde d'Alzira, Diego Gómez, un dels objectius de la convocatòria és "recuperar la vida de la ciutat", sobretot en l'edició d'enguany, primera després de la pandèmia.
A més, una dotzena d’associacions locals han cuinat fora de concurs i han contribuït a animar l’ambient amb música i activitats. La colla de tabal i dolçaina Les Raboses ha posat música a la jornada, mentre que l’Associació de Carreters ha portat els carros i les cavalleries. Per la seua banda, la filà Creuats dels Moros i Cristians, diverses falles i altres entitats han contribuït totes juntes a reforçar el caràcter popular i participatiu de la cita.
Un any més, el concurs d’espardenyada és el millor dotat d’entre els certàmens culinaris que se celebren a la Comunitat Valenciana, segons ha destacat Miquel Font, coorganitzador de la iniciativa juntament amb l'Ajuntament d'Alzira.
El jurat ha estat format per deu persones, entre elles una finalista al premi al cuiner de l’any del 2021 i altres xefs de referència. L'organització ha optat per mantindre en secret els noms dels integrants del jurat.
Així mateix, des de l'Ajuntament es vol aprofitar el fet que el 2022 Alzira és capital cultural per a promoure jornades gastronòmiques que reflexionen sobre la riquesa culinària de la ciutat: sobre l’espardenyada i també sobre la reganyada (dolç tradicional d'origen humil que combina la mona de Pasqua amb la carabassa). A més a més, segons l'alcalde Diego Gómez, està previst impulsar un certamen sobre la cuina de la Setmana Santa, considerada patrimoni de la humanitat per la Unesco.