Sis persones mortes en l'incendi d'una residència a Montcada

Deu persones continuen hospitalitzades pel sinistre, dues d'elles en estat greu, i s'ha donat assistència sanitària a onze efectius de rescat

Els bombers a l'interior de la residència de Montcada / Consorci Provincial de Bombers de València
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
19 de gener 2022 - 07:11 Actualitzat: 19 de gener 2022 - 15:50

Sis persones han mort i deu es troben hospitalitzades, tres d'elles en estat greu, després l'incendi d'una residència d'ancians de Montcada (l'Horta). Cinc de les víctimes han perdut la vida al recinte mentre l'última ho ha fet a l'Hospital Clínic de València, segons ha confirmat Emergències de la Generalitat. El foc va començar al voltant de les 23:21 h d'aquest dimarts al centre, situat al carrer Major del municipi valencià, prop de l'ajuntament, i ha obligat a desallotjar setanta residents de manera preventiva.

De les quinze persones ferides inicialment, deu continuen ingressades. Tres estan a l'Hospital General de València, dues a La Fe i dues més a la Malva-rosa, on han sigut traslladades des del Clínic de València. Als centres hospitalaris Dr. Peset, el de Manises i l'Arnau de Vilanova hi ha tres ferits més, un a cada instal·lació. A aquest últim hospital s'ha arribat a ingressar a sis persones de les quals cinc ja han rebut l'alta.

Set agents de Policia, tres membres de Protecció Civil i un guàrdia civil que van participar les tasques d'extinció i evacuació de la residència també han sigut atesos pels serveis sanitaris. Sis ja han rebut l'alta i els altres cinc continuen en observació, segons ha informat la Conselleria de Sanitat Universal.

"Quan hem arribat a l'incendi anava molt desenvolupat i ens hem trobat moltes persones demanant auxili i atrapades pel fum", ha explicat a Les notícies del matí Josep Miquel Basset, l'inspector en cap del Consorci de Bombers de València. Fins a la residència s'han desplaçat sis dotacions dels parcs de Paterna, Pobla de Farnals, Burjassot i Torrent, sis unitats de comandament, així com dues ambulàncies del SAMU i dos Suports Vitals Bàsics (SVB).

Un curtcircuit a una màquina d'oxigen, la principal hipòtesi

L'incendi ha afectat l'ala dreta de la residència, que allotja les persones amb grans dependències i problemes de mobilitat, un factor que ha complicat l'evacuació. Aquesta s'ha fet mitjançant una cadena humana, en molts casos baixant els interns en els seus llits.

Segons ha informat Basset, les flames s'han originat en una de les habitacions de la primera planta, en què residien dos ancians. A l'arribada s'han trobat un incendi "totalment desenvolupat que feia impossible la supervivència en el lloc". Juntament amb les tasques d'extinció els bombers han activat l'evacuació de 38 persones en l'ala afectada i el pis superior, bona part dels quals han hagut de rebre assistència sanitària.

Amb la col·laboració de la Guàrdia Civil, Policia Local, Protecció Civil i el mateix personal del centre, s'ha desallotjat la resta de residents, que han passat una revisió mèdica per a comprovar l'estat de salut. Se'ls ha reubicat temporalment en l'ala esquerra de l'edifici, que no s'ha vist afectada. En el moment dels fets el centre allotjava unes setanta persones. Almenys una dotzena d'aquestes seran reallotjades en altres residències de la zona, segons ha informat la conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives.

El foc s'ha donat per controlat a 1:20 h de la matinada. Les primeres investigacions apunten a un possible curtcircuit en una màquina d'oxigen en una de les habitacions. La residència va patir un altre incendi el 2008, en aquest cas provocat per una interna.

La direcció s'ha posat en contacte amb les famílies de les víctimes i ha enviat un comunicat a la resta informant de la situació. A les portes del centre està arribant un degoteig de persones preguntant per la situació dels seus afins i demanant veure'ls. Tot i que alguns han pogut accedir al recinte, el contacte personal no s'ha fet en aplicació del protocol anti-covid.

"Ens diuen que estan avaluant la situació i tranquil·litzant els residents i el personal, i que remetran un correu per a informar-nos quan podem reunir-nos amb ells" ha explicat a À Punt José, un dels familiars.

El cap del Consell, Ximo Puig, s’ha desplaçat a primera hora del matí a la residència de Montcada, on s'ha reunit amb l'alcaldessa de la localitat, Amparo Orts, per a valorar la situació i l’estat de les persones afectades per l'incendi.

La Generalitat i l'ajuntament de Montcada han decretat tres dies de dol, fins al pròxim divendres. Al migdia el govern municipal ha convocat un minut de silenci a les portes del consistori, en solidaritat amb les víctimes i les famílies, a què ha assistit la vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, en representació del Consell.

Imatges del Consorci Provincial de Bombers de València
Imatges del Consorci Provincial de Bombers de València
Imatges del Consorci Provincial de Bombers de València
Imatges del Consorci Provincial de Bombers de València
Imatges del Consorci Provincial de Bombers de València
Imatges del Consorci Provincial de Bombers de València
L'exterior de la residència de Moncada
L'exterior de la residència de Moncada

També et pot interessar

stats