Allau de protestes per l'examen de Matemàtiques II en la selectivitat valenciana

El Sindicat d'Estudiants demana que s'elimine la qualificació de l'examen de l'avaluació.

VÍDEO | Allau de protestes per l\'examen de Matemàtiques II en la selectivitat valenciana

Les proves d'accés a la universitat (PAU) a la Comunitat Valenciana han començat aquest any amb polèmica per l'excessiva dificultat, segons l'alumnat, de l'examen de Matemàtiques II. Han omplit les xarxes socials de protestes perquè, segons afirmen, es tracta de "l'examen de Matemàtiques II més difícil de la història de la selectivitat", amb una solució que consideren fora del seu abast. 

La decepció i la indignació els han portat a traslladar les queixes a la plataforma Change.org, des d'on han obert una petició per a demanar respostes a la Conselleria d'Educació. Volen que els donen les solucions de la prova. La iniciativa, de moment, ja ha arreplegat més de 27.000 signatures en menys de 24 hores.  

Els examinands valencians van eixir dimarts desfets de l'examen. Són conscients que la complexitat de la prova els poden complicar molt el seu futur, sobretot als que volen accedir a les carreres amb qualificacions superiors a la mitjana. 

Guilllermo Martínez és un dels més de 20.000 alumnes de la Comunitat Valenciana que s'enfronten a les proves d’accés d’enguany. En declaracions al número de WhatsApp de Les notícies del matí, ha criticat que els enunciats de l'examen que ha creat la polèmica eren "confusos" i considera que la prova estava feta per a "anar a pillar". Carmen Llorens, una altra de les persones que s'han examinat, hi coincideix: "Era molt difícil fer-ho bé amb la pressió que tens en el moment", ha lamentat. 

Entre les denúncies que més es repeteixen està que alguns dels apartats corresponen a continguts que fa huit anys que no apareixien en la selectivitat. 

Demanen que l'examen s'elimine de l'avaluació 

Ara, el Sindicat d'Estudiants ha demanat a la Conselleria d'Educació i al tribunal d'avaluació de les antigues PAU (proves d'accés a la universitat) que elimine la qualificació de l'examen de Matemàtiques II. L'ens assegura que l'objectiu de l'examen no era un altre que el de vetar milers d'estudiants perquè no puguen accedir a la universitat pública. 

Per al sindicat, les PAU són "classistes i arbitràries" i pretenen substituir el treball d'aprenentatge i avaluació constant que es fa al llarg de dos anys per una avaluació de tres dies, a més de tirar a terra l'esforç d'estudiants i professors, que col·loca als alumnes en una situació d'estrés i ansietat.

"La dificultat no era excessivament alta"

Per la seua part, la Junta Qualificadora Autonòmica de les proves d'accés a la universitat ha revisat l'examen i ha determinat que la dificultat s'adequa al nivell que exigeix el Ministeri d'Educació. Tot i això, indica que si s'observa que existeix una demanda sòlida de repetició de l'examen per part de l'estudiantat, la queixa es remetrà a la Junta Qualificadora Estatal de l'ABAU.

El coordinador general d'accés al sistema universitari valencià, Antoni Gil, en declaracions a Les notícies del matí, ha assenyalat que pot ser que hi haguera alguna part de l'examen de Matemàtiques II en què "s'havia de pensar i calia un raonament previ", però que, a pesar d'això, "la dificultat no era excessivament alta", segons els comentaris que ha conegut de part del professorat encarregat de decidir els continguts de la prova i dels que la corregeixen.  Ha insistit que la prova “no se n’ix del currículum de batxillerat” i que “totes les preguntes tenen una solució correcta”. 

El coordinador general d'accés al sistema universitari valencià, Antoni Gil, en declaracions a Les notícies del matí ha assenyalat que pot ser que hi haguera alguna part de l'examen de Matemàtiques II en què "s'havia de pensar i calia un raonament previ", però que a pesar d'això "la dificultat no era excessivament alta", segons els comentaris que ha conegut de part del professorat encarregat de decidir els continguts de la prova i dels que la corregeixen.  Ha insistit que la prova “no se n’ix del currículum de Batxillerat” i que “totes les preguntes tenen solució correcta”. 

Així mateix, ha dit que cal esperar el resultat de les proves perquè, segons ha comentat, altres anys han passat situacions semblants que després han canviat en publicar-se els resultats de les proves. Malgrat tot, Gil és partidari que les proves s'unifiquen en un futur en totes les comunitats autònomes, perquè "les diferències en els enunciats causen situacions de descompensació a l'hora d'accedir a la universitat".

Per a més informació, s'ha habilitat de forma excepcional el correu provaaccesunivlc2019@gmail.com. Els examens de selectiu continuen aquest dimecres i s'allargaran fins demà dijous, amb un total de 20.250 estudiants inscrits que s'examinen als diferents campus de les cinc universitats públiques valencianes.

També et pot interessar

stats