Alfredo Corell: "Esperaria a fer la desescalada una setmana o deu dies més"

El catedràtic apunta que la immunització per vacunació pot arribar a un any, per més que la ciència encara no ho té clar.

Alfredo Corell: "Esperaria a fer la desescalada una setmana o deu dies més"
Alfredo Corell: "Esperaria a fer la desescalada una setmana o deu dies més"

El catedràtic d'Immunologia de la Universitat de Valladolid, Alfredo Corell, creu que la bona evolució de les dades en els últims dies "són fruit dels tancaments perimetrals i de les restriccions en els viatges" i ha recordat que aquesta tendència es notarà també als hospitals i en les morts. Però ha advertit, en una entrevista a Les notícies del matí, que el risc és iniciar una desescalada molt àgil, com va passar a l'estiu. Corell sí que ha deixat clar que cal fer una desescalada, perquè cal tindre en compte també l'economia, però que esperaria "una setmana o deu dies més" per a veure que aquesta tendència continua baixant.

El catedràtic d'Immunologia ha explicat també que la variant britànica serà la majoritària i confia que no haja crescut massa la sud-africana i la brasilera perquè, segons diu, els anticossos que creen les vacunes funcionen "amb pitjor eficàcia". Corell, en qualsevol cas, ha deixat clar que les vacunes sí que protegeixen les persones i que una situació ideal seria tindre vacunada en un mes el 80% de la població mundial, perquè a més es limitaria l'expansió d'aquestes variants. Una situació que xoca amb la realitat, ha admés, per les dificultats de tindre les dosis necessàries, per la complicada logística que tenen algunes vacunes i perquè faria falta habilitar grans llocs de vacunació.

A la pregunta per la vacunació als menors d'edat, l'especialista ha recordat que les vacunes no s'han assajat en aquestes franges d'edat i, per tant, no se'ls poden aplicar. També ha recordat que és el col·lectiu que menys infeccions ha patit i amb conseqüències més lleus. "No veig una prioritat vacunar xiquets i xiquetes, però haurem d'arribar-hi", ha conclòs.

La primera vacuna espanyola pot estar a finals d'any

L'expert ha advertit que pot aparéixer en qualsevol punt del món una variant contra la qual les vacunes actuals no siguen tan efectives. La vacunació, ha dit, "és un simulacre de la infecció" i les vacunes actuals que ja estan al mercat han optat per utilitzar un tros del virus. Ha afegit que canvis en aquest tros fa perdre-hi efectivitat. "Jo tinc molta confiança en les vacunes que fan un simulacre del virus complet", com són les dues vacunes espanyoles més avançades, que seran més efectives contra totes les variants. Corell confia que a finals d'any estiga ja la primera d'aquestes vacunes espanyoles.

Almenys 8 o 9 mesos d'immmunitat després de la infecció

El catedràtic ha deixat clar també que la vacunació no evita que la persona contagie per més que es disminuïsca la capacitat de transmissió. També ha comentat que la ciència no sap quant dura la immunitat natural però ha afegit que les dades són bones i permeten un cert optimisme. "El 95% de les persones que han patit la infecció mantenen la immunitat 8 o 9 mesos després", ha remarcat. I les persones vacunades mantenen anticossos 4 o 5 mesos després, que és el temps estudiat. L'horitzó d'almenys un any es previsible per a la ciència en cas de vacunació. "No és tan curt com inicialment es podria pensar", ha remarcat. Tot i l'optimisme, el catedràtic ha assegurat que no és possible erradicar el coronavirus en bona part perquè moltes persones que tenen la infecció no en tenen símptomes, i també perquè no sols el pateixen les persones, sinó molts altres animals.

També et pot interessar

stats