Alfafar rep més de 700 denúncies per problemes de salut mental pel retard del soterrament de les vies

La Plataforma pel Soterrament de les vies rebutja completament la proposta d'Adif i demana que s'escolte el veïnat

Q Soterrament Alfafar
La via del tren, al seu pas per Alfafar / À Punt NTC

El veïnat d'Alfafar, Sedaví i Benetússer (Horta Sud) ha presentat un total de 703 denúncies a l'Ajuntament d'Alfafar davant dels problemes de salut mental derivats de l'endarreriment del soterrament de les vies al seu pas per les tres poblacions. La Plataforma pel Soterrament ha emés un comunicat que dona suport a estes persones i demanen, de nou, el soterrament "com l'única solució viable", que milloraria l'entorn per a fer-lo "més amable", amb més espais verds i unint un poble "que viu partit en dos", segons denuncien.

"La reivindicació històrica del soterrament renaix a conseqüència del manteniment, al llarg dels anys, dels perills que el pas a nivell d'Alfafar comporta per als habitants del nucli urbà. Per tots és sabut que la desgraciada mort d'una jove de dèneu anys va tornar a tenyir de negre les nostres poblacions i va revivar les brases d'un foc que antany va poder semblar apagat", han manifestat.

L'entitat recorda que "tots i cadascun dels problemes que suposa l'existència del pas a nivell incompleixen objectius de l'Agenda 2030", entre ells, el tercer sobre Salut i benestar, i l'11, sobre Ciutats i comunitats sostenibles. Segons asseguren, això obliga tant al govern com a les administracions locals a millorar l'accés de les persones a la salut.

Precisament el 17 de maig passat la plataforma es va reunir amb els alcaldes de les tres poblacions a Madrid, on van conéixer la proposta tècnica d'Adif dirigida a suprimir el pas a l'altura d'Alfafar, que rebutgen per complet. El nou projecte no contempla el soterrament de les vies al seu pas pel nucli urbà i no soluciona "gran part dels problemes que ocasiona al veïnat".

"Amb la proposta d'Adif no hi haurà senyals acústics, però el pas del tren es continuarà escoltant, continuarà havent-hi una estació en corba en contra de la normativa vigent, les tanques permetran l'accés a les vies per passos no autoritzats i continuarà havent-hi atropellaments per imprudències i suïcidis", segons denuncien.

Recorden que no volen continuar "veient i escoltant el tren, tant al carrer com a les nostres cases", estar exposats a robatoris i violacions o haver de passar por en travessar el pas ciclopedestre. "Continuarem tenint dificultats per a accedir a col·legis, centre de salut, mercat o ajuntament per la quantitat d'escales existents i la longitud de les rampes projectades, i el pas podrà inundar-se, com ja ocorre amb els que es van construir antany", afegeixen.

En definitiva, rebutgem per complet el projecte proposat per Adif i continuem reivindicant la necessitat del soterrament amb urgència.

També et pot interessar

stats