Alacant és una de les millors zones per a observar l'eclipsi de la gegant roja Betelgeuse

La pròxima matinada cap a les 02:00 hores desapareixerà durant uns segons quan l'asteroide Leona li passe per davant

Imatge d'arxiu d'un eclipse llunar que va tindre lloc el 19 de novembre de l'any 2021
Imatge d'arxiu d'un eclipsi lunar, que va tindre lloc el 19 de novembre del 2021 / M. Dylan (Europa Press)

Alacant serà una de les millors ubicacions per a observar la pròxima matinada, l’eclipsi de l'estrela gegant Betelgeuse, que desapareixerà durant uns segons perquè l'asteroide Leona passarà per davant del seu disc estel·lar, segons han informat fonts de la Universitat d'Alacant (UA). 

Es tracta d'un esdeveniment “molt poc freqüent” conegut com a ocultació estel·lar que estudiaran investigadors de la UA en una campanya de ciència ciutadana.

Leona, que té un diàmetre aproximat d'uns 65 quilòmetres, passarà per davant de Betelgeuse entorn de les 02:15 hores i bloquejarà la seua llum aproximadament durant deu segons, depenent del lloc d'observació.

Com la supergegant roja Betelgeuse és tan gran, el trànsit de l'asteroide no és instantani, sinó que durarà uns segons. De la mateixa manera, atés que l'asteroide està moltíssim més prop de nosaltres que Betelgeuse, la seua ombra produirà un eclipsi important, però es projectarà sobre diferents parts de l'estrela si s'observa des de diverses ubicacions.

Alacant estarà just en el centre de l'ombra i, segons els mapes meteorològics nocturns, és la millor zona per a veure aquest esdeveniment des de zones fosques, segons ha afirmat el catedràtic i membre del grup d'Astronomia i Astrofísica de la UA Adriano Campo Bagatin.

Aquest estrany esdeveniment ofereix la possibilitat d’estudiar les característiques inèdites de Betelgeuse, una de les estreles més populars entre el públic general, perquè les seues propietats extremes i les seues contínues variacions de lluentor desperten gran interés. Així mateix, permetrà recopilar dades de l'asteroide Leona. 

La campanya d'observació d'aquest fenomen està organitzada com un projecte de ciència ciutadana coordinat des de l'Institut d'Astrofísica d'Andalusia-CSIC per a arreplegar centenars d'observacions des dels punts de la geografia més diversos en els quals serà visible aquest “eclipsi”.

Encara que la disminució de la lluentor de Betelgeuse serà apreciable a simple vista i durarà uns deu segons, es vol aprofitar tota la infraestructura de què disposen els milers d'astrònoms aficionats que participaran per a obtindre mesuraments precisos de la duració i intensitat de l’ocultació estel·lar observada des de molts llocs diferents.

També et pot interessar

stats