Alacant renuncia a la subvenció d'Educació per a les extraescolars

Ofereix una línia d'ajudes pròpia de 125.000 euros, una quarta part del mig milió d'euros que li concedia la Generalitat

Imatge del videocomunicat de la regidora d'Educació d'Alacant, Julia Llopis
Imatge del videocomunicat de la regidora d'Educació d'Alacant, Julia Llopis / À Punt NTC

El curs escolar arranca amb polèmica a la ciutat d'Alacant a compte de les ajudes a les activitats extraescolars. El municipi ha renunciat a la línia de subvencions de vora 500.000 euros de la Conselleria d'Educació per a aquestes activitats i ha presentat un pla municipal propi de 125.000 €, la quarta part.

La convocatòria va activar-se a l'agost i dona de termini als ajuntaments fins al 15 de setembre per a presentar la documentació per l'import de les extraescolars que s'oferisquen a la població escolar de tres a díhuit anys fins al 23 de juny de 2021. 

La regidora d'Educació, Julia Llopis, justifica la renúncia en la dificultat per a tramitar les peticions perquè siguen aprofitables des de principi de curs. A canvi, promet les famílies "els diners que necessiten" a través de les associacions de mares i pares. 

"Marzà sap que és inviable convocar els ajuntaments a l'agost; saben que [les ajudes] no arriben als xiquets i, per tant, està venent fum; saben que no es poden executar i que els diners s'han de tornar finalment", ha explicat Llopis en un videocomunicat. 

La Conselleria d'Educació recorda que 485 municipis han sol·licitat les ajudes i que Alacant és l'únic dels huit grans nuclis urbans valencians que ha rebutjat presentar-s'hi. "Ens costa entendre que cap ajuntament renuncie a organitzar activitats educatives, culturals i esportives per a la seua població infantil i jove a cost zero", han indicat a À Punt fonts del departament de Vicent Marzà.

La controvèrsia es trasllada a les ampes

La controvèrsia s'ha traslladat a les associacions de pares i mares. Txomin Angos, el president de FAPA Alacant, l'associacio majoritària a la província, qualifica de "vergonyós" l'argumentació de Llopis i titla de "lamentable" la "negativa permanent del consistori alacantí a tot allò que vinga de la conselleria". Assegura no entendre com es rebutgen a Alacant les mateixes subvencions que es demanen a municipis com Oriola, també governats pe Partit Popular.

En l'extrem contrari hi ha la FAPA Gabriel Miró d'Alacant -que presidia Llopis fins a la seua arribada a l'Ajuntament- i la Confederació Catòlica Nacional de Pares de Família i Pares d'Alumnes d'Alacant. Sonia Terreros, de la FAPA Gabriel Miró, creu que les ajudes municipals, tot i ser inferiors, "compensaran més" que les de la Generalitat perquè "era inviables fer-les". El secretari tècnic de Concapa, Rafael Araujo, assegura que porten temps reclamant que les ampes gestionen directament els fons, ja que, segons explica, la burocràcia municipal retarda l'arribada dels fons a última part del curs i deixa poc marge per a demanar extraescolars. 

L'oposició al govern bipartit d'Alacant [PP i Cs] veu en la decisió de Llopis la voluntat d'alimentar el conflicte polític contra el Botànic, la culpa directament d'empobrir l'educació publica alacantina i anticipa que plantejarà la seua reprobació en el pròxim ple municipal.

En declaracions a À Punt, el regidor de Compromís Natxo Bellido acusa la regidora d'Educació d'Alacant de "sectarisme ideològic" i de mantindre una actitud obstruccionista que, segons explica, també ha bloquejat alguns projectes de construcció de nous centres educatius a la ciutat. 

També et pot interessar

stats