Alacant dispara la primera mascletà de Fogueres amb la plaça dels Estels convertida en centre de la polèmica

La ciutat disposarà, per primera vegada, de punts violeta contra les agressions sexuals els dissabtes i els dies més importants de les festes grans

Imatges de la primera mascletà de les Fogueres 2022 / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
04 de juny 2022 - 06:30 Actualitzat: 05 de juny 2022 - 08:25

Alacant ha disparat aquest dissabte la primera de les mascletaes de les Fogueres de Sant Joan i ho fa de la mà de la pirotècnia Hermanos Sirvent, després de dos anys de suspensió a causa de la pandèmia.

L'esdeveniment, que ha comptat amb un ampli dispositiu de seguretat, ha tingut lloc a les 14:00 a l'avinguda del Pintor Xavier Soler i ha sigut una de les tres mascletaes que se celebraran durant la festa en diferents barris de la ciutat.

Unes Fogueres que arriben enmig de la polèmica sobre la plaça dels Estels, un dels epicentres de la festa, després que la Conselleria de Cultura exigira a l'Ajuntament d'Alacant mesures per a protegir l'emblemàtica font de Llevant, una obra modernista de Daniel Bañuls construïda el 1931, o un trasllat de les disparades a altres zones.

Davant d'aquest ultimàtum, l'alcalde de la ciutat, Luis Barcala, ha denunciat que es tracta "d’una nova amenaça del Consell" a la festa, al qual s'ha afegit el líder del PPCV i president de la Diputació d'Alacant, Carlos Mazón, criticant que "la Generalitat comença a opinar del que no sap, fent la sensació que és una Generalitat d'una miqueta més al nord que d'ací".

En un comunicat, l'equip de govern de l'Ajuntament d'Alacant, format pel PP i Ciutadans, exigia al president de la Generalitat, Ximo Puig, que demanara disculpes i depurara responsabilitats pel que consideraven un "atac a Alacant i a les seues festes".

Barcala ha felicitat el pirotècnic "perquè ens ha sorprés amb un final apoteòsic que anuncia que ja estem en les esperades Fogueres" i ha aprofitat l'ocasió per a assegurar que la mascletà d'aquest dissabte "ens acosta a la plaça dels Estels, el lloc en el qual s'han de disparar", en referència a aquest conflicte.

En paral·lel a aquest conflicte, la Generalitat col·labora per primera vegada amb la Federació de les Fogueres de Sant Joan a través d'una campanya de promoció de la festa i l'organització d'un espectacle pirotècnic i l'actuació de cinc bandes de música d'Alacant.

Les bases d'aquesta col·laboració s'han definit arran d'una reunió celebrada aquest divendres entre la directora general de Promoció Institucional, María Fernanda Escribano, i la presidenta de l'entitat, Toñi Martín-Zarco.

Els punts violeta, els nous protagonistes de la festa

Aquestes Fogueres disposaran per primera vegada de punts violeta contra les agressions sexuals. Els primers punts d'informació s'instal·laran cada dissabte que hi haja mascletaes i s'ampliaran els dies grans de la festa, del 20 al 24 de juny, amb punts violeta d'intervenció.

La regidora d'Igualtat, María Conejero, ha instat alacantins i visitants a "viure unes Fogueres segures i lliures d'assetjament, agressions i abusos, sense que cap dona se senta humiliada, assetjada o maltractada". 

També et pot interessar

stats