Agent Souto (Guàrdia Civil): "L'incendi no anava a menys i vam dir: entrem, cal desallotjar ja i traure tots els residents"
Un equip d'investigació expert en incendis tracta d'aclarir les causes de l'anomalia elèctrica en una regleta que va causar l'incendi mortal de la residència de Montcada
La investigació sobre l'incendi de la residència de Montcada (Horta) avança en paral·lel a les autòpsies de les sis víctimes mortals, que es preveu completar en els pròxims dies.
Un equip especialitzat en incendis de la Guàrdia Civil tracta d'aclarir les causes de l'avaria elèctrica en una regleta que es manté com a principal hipòtesi del sinistre. Treballen amb dos possibilitats: que la regleta elèctrica fallara per mala connexió o un problema de fabricació; o bé que un excés d'aparells causara una sobrecàrrega. Les conclusions d'aquestes perquisicions i els resultats de les proves forenses les traslladaran al jutjat d'instrucció número 3 de Montcada, que n'ha assumit la investigació.
Es vol aclarir quant de temps va passar entre l'incendi i l'avís a emergències i també si, com afirma l'empresa, el sistema de detecció i alarma va funcionar com cal. L'edifici havia passat la inspecció fa sis mesos i tenien tot el personal que demana la llei: dos auxiliars, una infermera i un zelador.
De l'evolució de l'incendi hi ha menys dubtes. Està clar que el foc es va originar en l'habitació de l'extrem de la primera planta —per sobre del vestíbul i per davall de la segona— justament on es troben els residents amb menor mobilitat. El fum va ocupar el pis de seguida i també el superior. Guàrdies i bombers van pentinar les habitacions i hi van traure les víctimes com podien.
Hi havia molt de fum i calia prendre una decisió
Entre els efectius d'emergència que van participar en el rescat estava l'agent Souto de la Guàrdia Civil. "Hi havia molt de fum i calia prendre una decisió. L'incendi no anava a menys i vam dir, 'entrem, cal desallotjar ja i traure tots els residents' que eren gent amb la mobilitat reduïda o sense mobilitat", ha explicat als micròfons d'À Punt.
"Només pensava que calia traure'ls a tots i res més", detalla Souto, que hagué de rebre assistència sanitària per inhalació de fum, com deu efectius de rescat més. Destaca l'agent el "perfecte engranatge" que va accelerar l'evacuació i sense el qual s'haurien produït més víctimes mortals.
Deu residents continuen hospitalitzats
Deu residents continuen hospitalitzats pel sinistre, tres dels quals es troben en estat greu segons l'actualització de dades de la Conselleria de Sanitat Universal d'aquest dijous. Tres de les persones ferides estan a l'Hospital General de València, una al Doctor Peset, una altra a l'Arnau, dos a la Fe, dos més a l'Hospital de la Malva-rosa i una al de Manises.
Mentrestant, a la residència de Montcada es treballa per a recuperar la normalitat. Mig centenar de residents s'han reubicat en la part menys afectada de les instal·lacions, mentre que una dotzena més s'ha desplaçat a altres centres de les proximitats, a petició dels familiars.
Familiars que s'assabenten hui que la tragèdia els toca de prop
Encara hui alguns continuaven acostant-se a les instal·lacions per a preguntar per l'estat dels familiars. À Punt ha documentat el cas d'una persona que s'ha assabentat in situ, aquest dimarts, que la tragèdia li tocava de prop. Havia mort son oncle i encara no havia rebut cap notícia per tindre les dades de contacte desactualitzades, segons ha explicat. Cap de les víctimes mortals era natural de Montcada. Són persones originàries de València, Llombai, Serra, Llombai, Petrés, Sevilla i Madrid.
Aquest dijous es compleix el primer dels tres dies de dol que han decretat la Generalitat i Montcada, i als quals s'han sumat per solidaritat altres localitats com Paterna, Bétera, Alfara del Patriarca, Paiporta o Nàquera.
Més de cent morts cada any per accidents similars
136 persones majors perden la vida cada any en accidents similars tant en habitatges privats com en residències. En declaracions a À Punt, l'arquitecta experta en seguretat de centres residencials de la Universitat de Navarra, Maria Fernández Vigil, ha explicat que només la prevenció pot evitar aquests accidents. I ha destacat que l'estratègia demana ubicar les persones amb mobilitat reduïda en plantes baixes o activar sistemes d'apagada automàtics.