Acaba la primavera més càlida del segle XXI a Espanya

L’Aemet preveu un estiu molt calorós al conjunt del país, de fet pot estar entre el 20% dels més càlids registrats fins ara

 

Este estiu serà molt calorós, segons alerta l'AEMET / À Punt NTC

A punt de deixar arrere la primavera més càlida del segle XXI a Espanya, l'estiu, que comença este dijous a les 22:51 hores, es preveu molt calorós al conjunt del país. De fet, l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) assegura que l’estiu que tenim a les portes pot estar entre el 20% dels més càlids registrats fins ara.

Respecte a les precipitacions, el pròxim trimestre podria ser més sec de l'habitual, especialment al nord i l'interior de la península, segons ha avançat Rubén del Campo en la roda de premsa que ha oferit per a presentar la predicció estacional de l'estiu i el balanç climàtic de la primavera.

Pel que fa a les temperatures, l'última primavera normal va ser la del 2021, i l'última molt freda la del 2018. "Des d’aleshores no hi ha hagut ni una sola estació ni freda ni molt freda", totes han sigut càlides o extremadament càlides, apuntava el portaveu d’Aemet.

La primavera d’enguany ha sigut càlida en el conjunt d’Espanya, 0,7 graus més que la mitjana de referència, 1991-2020.

D’acord amb els registres d’Aemet, la que acabarem demà ha sigut l'octava primavera més càlida del segle actual i la dècima des de l'inici de la sèrie, el 1961, segons ha incidit el portaveu, que ha ressaltat que "huit de les deu primaveres més càlides s'han registrat des de 2006".

La primavera va ser molt càlida en la major part de les regions mediterrànies, i entre càlida i normal a la resta de l'Espanya peninsular.

Primavera "extremadament seca" a Alacant

Quant a les precipitacions, la primavera ha sigut normal, amb una mitjana sobre l'Espanya peninsular de 189,4 litres per metre quadrat, la qual cosa representa el 105% del valor normal del trimestre en el període de referència 1991-2020. No obstant això, ha sigut de seca a molt seca a la major part de la Comunitat Valenciana, extremadament seca a la província d'Alacant i seca a la Regió de Múrcia i Almeria.

També et pot interessar

stats