Augmenta el risc d'ingrés hospitalari amb la calor

La pujada de les temperatures afecta especialment les persones amb problemes metabòlics, d'obesitat o d'insuficiència renal

Les temperatures han augmentat de manera significativa este cap de setmana arreu del territori / Europa Press

Este cap de setmana han pujat les temperatures de manera general a la Comunitat Valenciana i s'han registrat màximes més pròpies de l'estiu, sobretot a les comarques de l'interior. Un augment que també afecta els ingressos hospitalaris i les visites a urgències, que augmenten un 10% per la calor.

Però hi ha un grup de malalties a què la pujada de temperatures afecta especialment. "Els més vulnerables a la calor són els pacients que tenen problemes metabòlics, d'obesitat o d'insuficiència renal", apunta Fernando Mestre, coordinador d'urgències de l'Hospital Vithas Castelló.

En estos col·lectius, el risc d'ingrés hospitalari es dispara: fins al 97% en casos de trastorns del metabolisme i obesitat, i un 77,7% si es pateix insuficiència renal. Per exemple, els pacients en diàlisi no poden beure tot el que volen, i això els dificulta controlar la temperatura.

"Pots beure mig litre més del que orines", explica Óscar Rodríguez, trasplantat de renyó. "I hi ha aliments molt bons per a combatre la calor com el gaspatxo i el meló d'Alger, que estan totalment prohibits", afegeix. 

Els menors i la gent major són els altres col·lectius que han de vigilar, perquè no regulen prou bé la temperatura corporal. I els homes tenen un risc més alt d'hospitalització que les dones en els dies de més calor. Per a tots, la prevenció és bàsica.

Les dades són d'un estudi de l'Institut Global de Barcelona i l'Institut Nacional de la Salut francés, que han analitzat els ingressos hospitalaris per calor extrema a Espanya entre el 2006 i el 2019.

També et pot interessar

stats