Fa massa calor? Compara la temperatura mitjana de les últimes 24 hores amb els registres històrics

En onze dels dotze observatoris de la Comunitat Valenciana les temperatures d'ahir van estar molt per damunt del que es considera normal per al començament de maig

Temperatures extremes
Temperatures extremes / Imatge (EP)

Este cap de setmana, la Comunitat Valenciana ha viscut un nou episodi d'altes temperatures anòmales per a esta època de l'any. Si mirem el mapa, en onze dels dotze observatoris repartits per tot el territori valencià, la temperatura mitjana ha estat molt per damunt del que es considera normal per a un inici de maig. Les dades s’han extret dels registres de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) i les ha analitzades À Punt NTC. S'han descartat les estacions amb registres inconsistents o insuficients (menys de 30 anys).

En el cas de l'aeroport de València, en les últimes 24 hores la temperatura mitjana ha sigut de 24,2 °C, amb una màxima de 32,2 °C i una mínima de 16,2 °C. A Xàtiva, la màxima també ha superat els 30 °C, amb una temperatura mitjana de 25,8 °C.

Però, com sabem si ha sigut un dia extremadament càlid o fred? Hem de posar-ho en context. És a dir, comparar-ho amb les temperatures registrades durant un període de referència, que en este cas s’ha definit com les dos setmanes al voltant del dia d’ahir.

Tant en el cas de l’aeroport de València, com a Xàtiva, només hi ha hagut set i sis dies, respectivament, més calorosos que el d’ahir. En percentatge, estem parlant que, de tots els dies registrats, només en un 1% ha fet més calor. És a dir, estem davant de valors extrems que es repeteixen en altres observatoris com el de Xàbia, Rojals o el Pinós. Allí, el dia d’ahir també ha estat entre el 5% dels més calorosos des que hi ha registres.

En la següent gràfica, es pot comprovar les temperatures mitjanes diàries històriques de les dos setmanes al voltant del 5 de maig. Per damunt o per davall de la línia discontínua estan els dies extrems. Clicant en els botons es poden consultar els observatoris de les estacions principals de la Comunitat Valenciana.

També et pot interessar

stats