El Ministeri de Sanitat crea un mapa d'avisos per a detectar els perills de la calor segons cada territori

L'estiu del 2023 va passar a la història per ser el més calorós a escala mundial des que es tenen registres

Termòmetre de carrer

El Ministeri de Sanitat ha impulsat una campanya de prevenció per a l’estiu, amb l’objectiu de crear una “cultura de la calor” entre la població, per tal de minimitzar al màxim l'impacte de les altes temperatures i del canvi climàtic en la salut de les persones. També ha presentat un mapa d'avisos per a detectar els perills de la calor, segons cada territori. Un nou sistema d'alertes que comença a funcionar des de hui en més de 180 zones geogràfiques.

L'estiu del 2023 va passar a la història per ser el més calorós a escala mundial des que es tenen registres. Enguany, els experts preveuen un altre estiu on les elevades temperatures deixen de ser inusuals i comencen a ser habituals. “Hi ha una alta probabilitat, per sobre del 70%, que este estiu torne a ser més càlid del normal”, assegura la ministra Mónica García. 

I això es tradueix en efectes negatius sobre la salut de les persones, en pronòstics que augmenten, com insolacions, deshidratacions o colps de calor, i que en el pitjor dels casos arriben a ser mortals. García ha apuntat que el 2023 es van registrar 3.009 defuncions que es poden atribuir a l’excés de calor

El canvi climàtic ha trencat els paràmetres, fins ara habituals, i zones com Galícia o el País Basc experimenten cada vegada una inusual calor a la qual cal adaptar-se. “Han de posar-se les piles per a començar a desenvolupar polítiques públiques que ajuden les ciutats a adaptar-se”, diu el responsable de Salut i Canvi Climàtic, Héctor Tejero. 

El primer pas ha sigut crear un mapa d'alertes, en col·laboració amb AEMET, on queda establit el llindar de temperatures a partir del qual s'activaran els avisos de risc per a la salut, en funció de cada zona. A la Comunitat Valenciana l'alerta podrà botar a l'interior nord de Castelló abans d'arribar als 30 graus, mentre que a l'interior sud de València s'activarà a partir dels 38. Un termòmetre de salut per a tots, però en especial per la seua condició, els grups que tenen més riscos.   

També et pot interessar

stats