Absolts els dos funcionaris valencians que van consultar l'expedient de Rocío Carrasco

Els magistrats consideren que el Codi Penal exigeix la denúncia de la persona afectada per a poder ser condemnats pels citats delictes

Els dos funcionaris acusats d'entrar irregularment en l'expedient de Rocío Carrasco, aquest dijous
Els dos funcionaris acusats d'entrar irregularment en l'expedient de Rocío Carrasco / Europa Press

La secció quarta de l'Audiència Provincial de València ha absolt els funcionaris valencians acusats de revelació de secrets per haver consultat l'expedient de violència masclista de Rocío Carrasco i Antonio David Flores després de l'emissió d'un programa de televisió protagonitzat per la filla de la cantant.

Els magistrats consideren que el Codi Penal exigeix la denúncia de la persona afectada per a poder condemnar pels citats delictes, una cosa que no es va donar en aquest procés, en què només acusava el fiscal.

També exposen que es consideren dades reservades les que són secretes o no públiques, és a dir, que el subjecte passiu desitja que no es coneguen. En aquest cas, però, "d'acord amb la prova documental aportada i del coneixement públic i notori" que es té, les dades les han difoses els mitjans i amb notable profusió: identitats, domicilis, filiacions, condició de denunciant per maltractaments d'ella i d'autor d'ell.

Totes aquestes dades, segons el parer del tribunal, han quedat "fora de la tutela penal des del moment en què els seus titulars les han fetes públiques sense cap cautela". A més, han renunciat a personar-se en la causa després de l'oferiment realitzat pel tribunal.

D'altra banda, es recorda que per a condemnar pel delicte de revelació de secrets és necessari que qui hi accedisca no estiga autoritzat, i en aquest cas relatiu a funcionaris de l'oficina VioGen "no consta cap precepte previ de l'extensió i els límits de l'activitat funcionarial".

Els funcionaris —un psicòleg i una treballadora social interina— van assegurar en el seu descàrrec en el judici del 12 de gener passat que l'endemà de l'emissió del programa de Rocío Carrasco van rebre nombroses telefonades i, fins i tot, visites de víctimes a les quals havien atés amb anterioritat que asseguraven sentir-se identificades amb la filla de la cantant, i que ells, per no haver vist el programa, van decidir consultar l'expedient VioGen per a instruir-se i "assessorar" millor.

Aquest extrem, considerat de "relativa versemblança" pel tribunal, situa al seu judici l'"argument imputador en el pla de la contradicció probatòria irresoluble".

El lletrat que ha defensat tots dos funcionaris, Diego Oltra, va destacar durant la celebració del juí que els dos processaments "tampoc no van haver de piratejar cap accés ni hackejar res, simplement ho van fer amb el seu usuari i contrasenya. No va ser una cosa lúdica, sinó professional, amb una motivació clara. Veure si la persona tenia o no vigilància, si la víctima estava en idèntica situació de risc i poder realitzar el millor assessorament".

També et pot interessar