El 88,6% de les persones cuidadores són dones, però qui cuida d’elles?

El País Valencià lidera el rànquing estatal, amb el nombre més gran de persones cuidadores: més de 14.000

En l'actualitat hi ha 14.050 persones valencianes i valencians no professionals cuidant de persones amb dependència / À Punt NTC

El 88,6% de les persones que cuiden majors i dependents tenen rostre de dona i la meitat d’elles són familiars directes, segons un estudi que publica la Creu Roja amb motiu del Dia Internacional de les Persones Cuidadores.

A més, el 63% de les persones cuidadores manté una vida laboral activa en paral·lel a les tasques invisibilitzades de les cures que desenvolupen dins de la llar, fet que ocasiona fatiga o estrés, que –en molts casos– es prolonguen durant anys.

De fet, actualment, set de cada deu persones fa més de tres anys que són cuidadores i el 62% passa més de sis hores al dia fent aquestes tasques. Una dedicació que afecta en gran manera el temps lliure (el 82% dels casos), la conciliació amb la vida familiar (70%) i les relacions socials en general (70%).

El País Valencià, la segona autonomia per la cua en places en residències de majors, se situa amb 14.050 persones al capdavant del rànquing estatal en nombre de persones cuidadores no professionals en el sistema de la dependència, molt per davant de les altres autonomies més poblades, com Andalusia (10.313), Catalunya (6.180) o Madrid (5.480). En tot l’Estat hi ha un total de 68.252 persones cuidadores.

Qui cuida les persones cuidadores?

El cansament, la fatiga, el dolor d'esquena o articular, la frustració, la impotència, la depressió, la soledat, la culpa, l'ansietat i l'estrés i l'insomni són alguns dels principals problemes de salut que la Creu Roja ha detectat a través dels projectes d'atenció i suport que desenvolupa per a les persones cuidadores.

L’organització humanitària ha aprofitat per a reivindicar que s'amplie l'oferta formativa en el sector, es reduïsquen les llistes d'esperes sanitàries, s'augmenten les inversions, es facilite la conciliació familiar, s'agilitzen els tràmits burocràtics i es faça més difusió de la xarxa de serveis disponibles per a persones dependents.

En aquesta línia, per tal de visibilitzar aquesta labor silenciosa i sensibilitzar la societat i els agents polítics, l'ONU va declarar el 5 de novembre el Dia Internacional de les Persones Cuidadores.

Quant a les cures de les persones majors, segons la Fundació Pilares, el 70% de les persones cuidadores no ha rebut mai formació per a exercir unes atencions que consisteixen en molts casos en l'acompanyament i cura de persones dependents que es troben en l'última etapa de la vida.

"No és tasca fàcil cuidar una persona amb discapacitat o una persona major dependent”, afirma la presidenta de la fundació, la gerontòloga Pilar Rodríguez, i adverteix que “malgrat que la llei preveu donar suport a aquestes persones, en poques comunitats s'ofereix".

Segons estimacions de l'Imserso, per al 2040 es necessitaran a l’Estat espanyol al voltant de 300.000 treballadors més en el sector de les cures.

També et pot interessar