Adeu als macrogeriàtrics: el nou model de cures estableix un màxim de 120 places

Les comunitats i el Ministeri de Drets Socials tiren endavant el nou model d’atenció a les persones dependents en una votació en què el canvi de postura d’Extremadura ha sigut determinant

La residència Domus Vi de Vila-real
Les residències de persones majors podran tindre un màxim de 120 places residencials / À Punt NTC

El nou model d’atenció a les persones dependents, impulsat pel Ministeri de Drets Socials i les comunitats autònomes, ha tirat endavant aquest dimarts en una ajustada votació. Només un vot de diferència ha permés donar llum verda al nou model que pretén oferir un tracte més humà als residents i, per a aconseguir-ho, s’aproven canvis en el model d’assistència a les persones que requerisquen els serveis sociosanitaris.

Una de les principals novetats d’aquest nou sistema, que pretén oferir unes cures centrades en els usuaris, seran les residències. El nou model diu adeu als macrogeriàtrics.

No hi podrà haver cap residència de majors de més de 120 places, encara que els que ja estan en funcionament podran continuar operant, segons avança el diari El País. Fins i tot en alguns casos, aquest límit d’usuaris es rebaixa fins a les 75 places. Encara que fins al 2029 es preveu un període d’adaptació.

Paral·lelament a aquest nou model de residències, s’impulsaran una sèrie d’iniciatives orientades que l’atenció a les persones amb dependència siga la més semblant a una llar i no a un gran centre deshumanitzat.

Aquest acord per a millorar la qualitat de les residències i el Sistema d'Atenció a la Dependència ha tirat endavant amb el vot de deu autonomies: Canàries, Navarra, Comunitat Valenciana, Astúries, La Rioja, Balears, Cantàbria, Aragó i Melilla, a més d’Extremadura, que ha sigut determinant perquè la proposta del ministeri prosperara.

La negociació ha sigut intensa. De fet, Extremadura, que en la reunió anterior va votar en contra, ha sigut clau. La resta d’autonomies ha votat en contra.

La ministra de Drets Socials, Ione Belarra, ha qualificat l’acord com un dels “més importants d'aquesta legislatura". “Com tots els pactes importants, ha requerit moltes hores de diàleg, però finalment ho hem aconseguit de la mà de les comunitats autònomes", ha destacat Belarra en al·lusió a la intensa negociació que ha implicat aquest nou acord. 

També et pot interessar

stats