La Comunitat Valenciana, la segona per la cua en places en residències de majors

Al territori calen més de 22.800 places per a complir la ràtio que recomana l’OMS, de cinc places per cada cent persones majors de 65 anys

Evolució de les places en les residències de persones majors des del 2010 al 2020
Evolució de les places en les residències de persones majors des del 2010 al 2020 / À Punt NTC

A la Comunitat Valenciana falten 22.860 places en les residències de persones majors si es vol complir el paràmetre que recomana l’Organització Mundial de la Salut (OMS), de comptar amb cinc places per cada cent ciutadans majors de 65 anys. Així ho adverteix l’ l'Associació de Directors i Gerents de Serveis Socials en un informe publicat aquest dilluns, que reflecteix l’evolució de l’oferta de places en les residències d’ancians des de 2010 fins a finals de 2020.

Davant d'aquest dèficit, la Comunitat Valenciana se situa com la segona autonomia amb més dèficit de tot l’Estat, només per darrere d’Andalusia, on falten més de 30.000 places en les residències d’ancians per a assolir la ràtio proposada per l’OMS.

A pesar que la Comunitat Valenciana va tancar el 2020 oferint 28.883 places als geriàtrics, el que suposava 1.700 places més que l’any anterior, el principal repunt dels últims nou anys, els responsables de Serveis Socials assenyalen que encara caldrien 22.860 places més per a complir la ràtio recomanada.

Vora 1.200 places més que fa deu anys

Fent una ullada a les dades de la última dècada, al nostre territori només hi ha 1.211 llocs més a les residències de majors que el 2010. Des d'aquest pic, la disponibilitat de places ha anat oscil·lant, amb xicotets increments i descensos, fins que el 2020 va haver-hi una aposta considerable per aquest servei social i es van habilitar 1.705 places més que l’any anterior.

L’any de l'última dècada en què hi havia menys places en els geriàtrics va ser el 2012, quan les persones majors només comptaven amb 27.149 places en centres especialitzats en la seua atenció.

Ara bé, tot i la manca de places per a estar als nivells de l’OMS, la major part de l’oferta prové del sistema públic. Segons l’estudi dels directors i gerents de Serveis Socials, dues de cada tres places residencials que hi havia a la Comunitat Valenciana a finals de 2020 pertanyien al sistema públic. En termes percentuals, el 66,7% del total.

Malgrat aquesta aposta, l’oferta pública del nostre territori està per davall de la mitjana estatal, on hi ha 2,65 places de titularitat pública. En el cas valencià, n'hi ha 1,8, com es pot llegir en l’informe dels gerents de Serveis Socials.

Al conjunt d’Espanya falten 75.699 places residencials i només cinc comunitats, algunes de les més despoblades, presenten un superàvit de places, segons assenyala l’entitat que agrupa els directius de Serveis Socials. Es tracta de Castella i Lleó, Castella-la Manxa, Astúries, Extremadura i Aragó.

Més de 150.000 persones poden arribar a ser dependents

Els gerents de Serveis Socials asseguren, basant-se en dades de l’Imserso de novembre de 2021, que hi ha 91.729 persones majors, en situació de dependència severa o gran dependència reconeguda, a més de 67.000 persones al conjunt de l’Estat pendents de valorar i que, segons preveuen els directors i gerents de Serveis Socials, “previsiblement” obtindran aquests graus, el que elevaria fins a 158.729 persones les que quedarien en situació de dependència i, per tant, aplicant els percentatges actuals de persones ateses, quatre de cada deu sol·licitarien un servei residencial en plaça pública, concertada o en prestació vinculada a aquest servei, com argumenten els directors de Serveis Socials.

També et pot interessar

stats