València, Quart de Poblet i Alzira són considerats "excel·lents" per la seua inversió en serveis socials

L'Associació de Directors i Gerents de Serveis Socials inclou tres ajuntaments valencians entre els 37 d'Espanya que mereixen la màxima qualificació i a set entre els que menys destinen a despesa social

Atenció a una persona major, en una imatge d'arxiu
Atenció a una persona major, en una imatge d'arxiu / Europa Press

L'Associació de Directors i Gerents de Serveis Socials ha realitzat, per cinqué any consecutiu, una anàlisi dels pressupostos que els ajuntaments de més de 20.000 habitants dediquen a serveis socials i promoció social. Una llista que inclou els municipis que més inverteixen en aquest concepte i també els que menys. En la part excel·lent, la dels ajuntaments que destinen més fons a serveis socials, hi ha tres ajuntaments: València, Quart de Poblet (Horta Sud) i Alzira (Ribera Alta).

La ciutat de València és una de les onze capitals de província que obtenen la qualificació d'excel·lent en aquesta inversió (segons dades del 2020). Però en la llista dels 37 municipis que destinen més fons a serveis socials el primer valencià que apareix és Quart de Poblet, que amb 180,37 euros per habitant (4.520.342,50 euros en total) se situa en sisé lloc espanyol. En el lloc 24 hi ha Alzira, amb 120,14 euros d'inversió per habitant (5.399.043,56 euros en conjunt). I en el lloc 28 se situa València, que amb un pressupost total de 90.277.410,39 euros destina 112,82 euros per habitant a despesa social.

La Comunitat Valenciana va ser la tercera autonomia amb més municipis excel·lents, segons aquesta classificació. La llista l'encapçala Andalusia amb 14 ajuntaments excel·lents, seguida de Catalunya amb huit.

L'informe també destaca els municipis "sensibles" que incrementaren la inversió durant el 2020. En la llista hi ha destacat Benidorm (Marina Baixa), que va ser el segon municipi que més va elevar la inversió social durant el primer any de pandèmia, un 93%. Sueca també està en aquesta llista, a l'incrementar la inversió en un 53%

Set municipis valencians tenen una pobra inversió social

Per contra, l'anàlisi també menciona els 39 municipis de més de 20.000 habitants que tenen una inversió inferior al 60% de la mitjana de despesa (50,60 euros per habitant). Una llista en què la Comunitat Valenciana té set municipis, tres menys que l'any anterior. Aquesta dada la converteix en la segona comunitat, per darrere de Madrid, en municipis pobres en inversió social.

Mutxamel (Alacantí), amb 38,49 euros per habitant; Rojals (Baix Segura), amb 39,60 euros; Sant Vicent del Raspeig (Alacantí), amb 40,83 euros; Villena (Alt Vinalopó), amb 43,14 euros; Crevillent (Baix Vinalopó), amb 45,13 euros; Requena (Plana d'Utiel), amb 46,08 euros, i Montcada (Horta Nord), amb 49,81 euros per habitant, són els municipis assenyalats per la seua baixa inversió en serveis socials. Sols Crevillent entra per primera vegada en aquesta llista mentre que els altres sis municipis repeteixen.

Santa Pola, Vila-real i Paterna reduïren la inversió

L'estudi també esmenta els municipis qualificats d'"insolidaris" per haver reduït la inversió en serveis socials en plena pandèmia. Són 25 municipis de més de 20.000 habitants en tot Espanya, dels quals tres estan a la Comunitat Valenciana. Santa Pola (Baix Vinalopó), Vila-real (Plana Baixa) i Paterna (Horta) van rebaixar la inversió social en un 23%, un 13% i un 9% respectivament. Santa Pola, a més, és el tercer ajuntament espanyol amb la reducció més gran d'aquest indicador.

També et pot interessar

stats