80 anys de l'exili republicà des de l'aeròdrom de Monòver

Des d'aquest punt van partir el president Juan Negrín, Alberti o Dolores Ibarruri 'la Pasionaria'.

80 anys de l\'exili republicà des de l\'aeròdrom de Monòver
80 anys de l'exili republicà des de l'aeròdrom de Monòver

L'exili republicà compleix 80 anys, i deixa arrere un escenari en què milers d'homes i dones es dirigien a les fronteres per a fugir de l'avançament de les tropes franquistes i de l'inici de la dictadura. Les notícies del matí ha recordat aquests moments convulsos amb una entrevista a José Payá, director de la Casa Museu Azorín de la Fundació Caixa Mediterrani de Monòver.

Des d'aquest municipi de la comarca del Vinalopó Mitjà van partir personatges clau de la República, com ara el president Juan Negrín, l'escriptor Rafael Alberti o Dolores Ibarruri 'la Pasionaria'. Ho van fer des de l'aeròdrom de Monòver, que hi havia en aquell temps, el 6 de març de 1939. Segons ha explicat Payá, els primers que van marxar van ser el poeta de la generació del 27 i la seua dona, Maria Teresa León, amb el coronel Antonio Cordón. Viatjaven amb destinació Orà, ciutat algeriana que va concentrar una destacada comunitat d'exiliats espanyols, i on també van anar la Pasionaria i la seua secretària, Irene Falcón, i un diputat comunista francés.

Hores més tard, cap a les tres de la vesprada, Negrín i alguns membres del govern van viatjar des de Petrer en direcció a Tolosa. I a última hora de la nit va ser el torn del cap de l'aviació republicana, Hidalgo de Cisneros. "Ací es pot dir, simbòlicament, que acaba la guerra", ha narrat el director del museu, a més de recordar la fugida de l’Stanbrook i els centenars de persones que esperaven a Alacant els vaixells de rescat que mai van arribar.

També ha avançat que s'està preparant una pel·lícula en què es reproduiran els detalls de com van ocórrer aquestes escenes històriques. "Es conserva el mateix traçat del municipi i s'està restaurant el refugi que podia albergar fins a 200 persones", ha explicat. D'altra banda, durant l'entrevista telefònica, Payá ha reflexionat sobre els paral·lelismes amb l'actualitat i les reivindicacions que, en la seua opinió, "provenen de la República", com per exemple el moviment feminista.

Ruta a Elda, Petrer i Monòver

Les regidories de Turisme d'Elda, Petrer i Monòver organitzen el primer diumenge de cada mes la ruta 'Del Vinalopó a l'exili', que visita els llocs emblemàtics d'aquest període històric en aquests tres municipis. Des de les nou del matí i fins a les cinc de la vesprada, la visita fa parades al refugi antiaeri de Petrer i a la casa d'Elda on va nàixer el polític Emilio Castelar, entre moltes altres. A més, després de la consideració com a bé d'interés cultural de la finca el Poblet, que va ser seu de la II República, el regidor de Petrer, David Morcillo, ha anunciat que també s'inclourà aquest lloc dins de la ruta.

També et pot interessar

stats