Més de 650 periodistes demanen al CGPJ que es posicione contra “l'atac a la llibertat de premsa" a les Balears

Presenten un escrit on denuncien la “insòlita” actuació de la policia i apel·len al secret professional protegit en la Constitució.

Més de 650 periodistes demanen al CGPJ que es posicione contra “l'atac a la llibertat de premsa" a les Balears
Més de 650 periodistes demanen al CGPJ que es posicione contra “l'atac a la llibertat de premsa" a les Balears / Cati Cladera (Efe)

Més de 650 periodistes de mitjans de comunicació de tot l'estat demanen als jutges del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) que es posicionen a favor del dret fonamental a la informació davant “insòlit i injustificat” atac a la llibertat de premsa escomés en les redaccions d'Europa Press i el Diario de Mallorca a Balears.

Els professionals, de diferents mitjans, han signat un escrit, el segon d'aquestes característiques que presenten a l'òrgan de govern dels jutges, en contra de l'entrada i registre de les redaccions dels dos mitjans mallorquins. En l'acció policial, en la qual els agents confiscaren telèfons personals de periodistes i dos ordinadors, s'investiga un delicte de revelació de secrets per una exclusiva periodística publicada en juliol sobre el cas de corrupció de l'empresari Bartolomé Cursach. 

L'escrit de denúncia té l'objectiu que la comissió permanent del CGPJ, que es reuneix hui, done el seu suport de manera inequívoca l'article 20 de la Constitució Espanyola i els drets que protegeix.

“En 40 anys de vigència de la nostra Constitució cap membre del poder judicial havia ordenat entrades i escorcolls en mitjans de comunicació per a confiscar telèfons mòbils i ordinadors de periodistes que tracten de complir la seua missió constitucional en relació amb un cas de corrupció: proporcionar informació veraç als ciutadans”, destaca l'escrit.

 Els periodistes signataris consideren que el propòsit d'aquesta “insòlita actuació” i l'ús de les dades emmagatzemades en els telèfons mòbils, ordinadors i memòries USB per a descobrir als suposats autors de filtracions, està “del tot injustificat”.

“El secret professional dels periodistes és l'únic secret constitucionalment protegit i el seu sacrifici per a perseguir un delicte de revelació que, si per ventura, estaria castigat amb una simple multa representa no solament un atac desproporcionat al dret fonamental a la informació sinó que també senta un precedent gravíssim en demolir per complet i de forma indiscriminada la deguda protecció de les fonts periodístiques”, denuncien.

Sense aquestes fonts, recorden els periodistes, “la llibertat d'informació, fonament del sistema democràtic i d'una opinió pública lliure, simplement desapareix”.

Consideren que el CGPJ “no pot quedar-se alié a aquest despropòsit" i apel·len així al seu “bon criteri per a transmetre a la societat el seu inequívoc compromís amb el dret fonamental a la informació sense ingerències indegudes”.

També et pot interessar

stats