50 voluntaris treballen al Parc Natural de les Salines de Santa Pola per evitar l'expansió d'una espècie invasora

Han retirat 5.000 quilos de l'espècie al·lòctona anomenada Carpobrotus edulis, que va arribar al parc pel tràfic d'espècies ornamentals.

En primer pla la planta invasora mentre una voluntària la cull
En primer pla la planta invasora mentre una voluntària la cull

El Parc Natural de les Salines de Santa Pola ha sigut hui un dels nombrosos espais protegits de la Comunitat Valenciana on moltes persones han volgut contribuir amb el seu treball altruista a conservar el patrimoni natural. Un grup molt familiar format per 50 voluntaris ha estat durant tot el matí retirant Carpobrotus edulis o ungla de gat, una espècie vegetal invasora que desplaça les espècies dunars i impedeix la mobilitat de les dunes, ocasionant la pèrdua de biodiversitat i protecció de la costa. 

Han retirat 5.000 quilos de Carpobrotus edulis i els han col·locat damunt de plàstics per evitar que tornen a arrelar. El pròxim any les plantes, ja seques, les trituraran i les utilitzaran com a adob.

Aquesta acció, a més de ser important per a controlar l'expansió d'aquesta espècie en un espai protegit pel valor ambiental, també és una magnífica activitat d'educació ambiental. A més de conéixer la necessitat de respectar i mantindre net l'entorn, els participants aprenen el valor de conservar el medi natural.

Una batuda per a netejar de deixalles la platja del Pinet, ubicada al costat del parc natural, ha servit per a  clausurar l'activitat amb què els voluntaris han ajudat al treball de manteniment periòdic que duen a terme des   del parc per a mantindre a ratlla aquesta espècie invasora.

Accions similars han fet a la Vila Joiosa i Vinaròs, centrades a comprovar la qualitat de l'aigua del riu Amadòrio i a retirar residus. Hi havia altres convocatòries previstes, que van quedar cancel·lades per les previsions meteorològiques, però està previst que les facen al mes d'octubre. En total seran més de 3.000 les persones que hi participen.

La Fundació Limne, experta en voluntariat i conservació dels rius i zones humides, ha sigut la responsable de coordinar aquestes activitats, impulsades per Decathlon amb motiu del Dia del Voluntariat. 

També et pot interessar

stats