Les 50 platges i cales de tradició nudista
Són escassos els municipis que regulen la pràctica del nudisme amb ordenances específiques, cosa que deixa la via lliure a la ciutadania per a banyar-se en conill
La pràctica del nudisme ha guanyat adeptes els últims anys a les nostres platges, una situació que topa amb l’augment de visitants que no el practiquen en aquests espais que, en molts casos, tenen una llarga tradició.
Els dubtes al voltant de la legalitat de fer nudisme en certs espais i la manca de senyalització, provocada en part per la inexistència d’un marc legal, són dues de les principals qüestions que provoquen incertesa entre les persones que el practiquen.
Però, podem fer nudisme a qualsevol platja? Repassem la legislació desplegada al voltant d’aquesta pràctica i les destinacions amb més tradició naturista a la Comunitat Valenciana que permeten gaudir de l’entorn en tranquil·litat.
La penalització, en mans dels ajuntaments
Des de l'any 1989 la legislació estatal reconeix la legalitat del nudisme en totes les platges. Amb tot, aquesta pràctica està regulada a través d’ordenances municipals, per la qual cosa, cada municipi pot decidir si està permés o no fer nudisme en espais públics, com ara les platges, i fins i tot tipificar aquesta pràctica com a sanció administrativa. En cas que no hi haja cap ordenança que ho regule, la ciutadania té llibertat de fer nudisme a l’espai públic.
Els tribunals s’han pronunciat en diverses ocasions en aquest sentit. De fet, fa a penes uns mesos, la justícia va donar la raó a un veí d’Aldaia (Horta Sud) que havia estat multat per haver passejat nu per un lloc públic, ja que no existia cap ordenança que sancionara la nuesa a l’espai públic.
El model exemplar de la Vila Joiosa
A casa nostra, l’Ajuntament de la Vila Joiosa (Marina Baixa) ha estat reconegut per la Federació Espanyola de Naturisme (FEN) com a model exemplar de gestió del nudisme. Des del 2017 l’ordenança d’utilització de les platges i cales no prohibeix res i recorda la legalitat del nudisme en totes les seues platges.
A més, es recomana preservar la tradició històrica naturista de dues de les seues platges, el Racó del Conill i l’Esparrelló, per a les quals “donarà coneixement d'aquest caràcter […] pels canals oficials de promoció turística” i la “col·locació d'unitats de cartelleria que expressen adequadament la seua identitat nudista”.
Amb tot, l’ordenança entén que “totes les platges del terme municipal són susceptibles de ser freqüentades sense que prevalga com a criteri excloent cap consideració respecte de la indumentària”. Aquest reconeixement és considerat un cas d’èxit per part dels col·lectius locals, que veuen garantit el dret de la ciutadania a practicar el nudisme en un context caracteritzat per l'augment constant de visitants no nudistes en aquests tipus de platges, que n'ha fet perillar la identitat.