50 anys de coneixements

La Universitat Politècnica de València celebra el 50 aniversari de la seua creació.

En 1972 es gradua la primera dona a la Universitat Politècnica de València
En 1972 es gradua la primera dona a la Universitat Politècnica de València

El 7 de juny de 1968 es publicava al Butlletí Oficial de l'Estat el decret sobre mesures urgents de reestructuració universitària. En l'article segon s'anunciava la creació dels instituts politècnics de Barcelona i de València, integrats pels estudis més tècnics com ara l'Escola de Pèrits Agrícoles, l'Escola d'Arquitectura, la d'Enginyers de Camins, Canals i Ports, i la d'Enginyers Industrials. D'aquell institut sorgiria el que hui es coneix com la Universitat Politècnica de valència (UPV).

Les primeres classes van començar en unes aules provisionals ubicades a l'avinguda de Blasco Ibáñez, l'antic passeig de València a la mar. Hi havia 600 alumnes matriculats. Un any després es va construir el primer edifici al nou campus del Camí de Vera, al nord de València i al sud del poble d'Alboraia.

Les primeres matrícules costaven 2.076 pessetes, 12 euros, per semestre. El 1972 es van graduar les primeres dones UPV: Pilar Insausti Machinandiarena en Arquitectura, María José Pelufo en Enginyeria de Camins i Clara Pérez Fuster en Enginyeria Industrial.

Aquell espai és hui una seu que ocupa més de 700.000 metres quadrats amb unes instal·lacions que inclouen, a més de 3 campus i 14 escoles i facultats, referències internacionals com ara el Laboratori Europeu d'Alta Potència en Radiofreqüència de l'Agència Espacial Europea, el Val Space Consortium o l'Institut de Tecnologia Química, entre d'altres.

En 50 anys, més de 125.000 alumnes han rebut alguna de les seus titulacions. De les aules d'aquesta universitat han eixit 6 premis Jaume I i un premi Príncep d'Astúries. També s'han creat més de 800 start-ups, 23 spin-offs o s'han registrat 420 patents i software.

Aquest dimarts, la Universitat Politècnica de València, ha celebrat un acte multitudinari d'homenatge a tots aquells que van fer possible el seu naixement en el qual s'ha fet entrega de les medalles de la universitat a les ciutats que acullen les seus seus: València, Gandia i Alcoi. El rector de la UPV, Francisco Mora, ha volgut agrair amb aquesta celebració el treball de les persones que han fet possible els 50 anys d'existència i ha aprofitat per a obrir un moment de reflexió sobre el futur de la universitat.

La Universitat Politècnica de València es troba en la posició 310 del món dins del prestigiós rànquing QS World University Ranking.

També et pot interessar

stats