432 efectius contra el foc en un estiu que es preveu "complicat"

L'Agència de Seguretat i Resposta a les Emergències disposa de 89 milions per a la campanya, un 10% més que l'any passat, i el 112 es reforçarà amb un 17% més de personal des de l'1 de juliol

Grabiela Bravo en la presentació de la campanya
Grabiela Bravo en la presentació de la campanya "Stop al foc" 2021 / Twitter: @GVAjusticia

La Generalitat ha preparat un dispositiu amb 432 efectius per a lluitar contra el foc en un estiu que es preveu "especialment complicat" en matèria d'incendis a causa de "l'augment de la mobilitat" –després de la relaxació de les restriccions– i de "la vegetació més fina, seca i inflamable", per una primavera amb un 30% més de pluges a la Comunitat Valenciana. Així ho ha destacat la consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, que ha presentat la campanya del pla estratègic contra incendis "Stop al foc" 2021, juntament amb el cap del Consell, Ximo Puig, i la consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà.

Davant els mesos que venen, Bravo ha demanat conscienciació, responsabilitat i "molta pedagogia" contra el foc i extremar les precaucions, especialment en els paratges naturals on "no hi ha remei" si es produeix un incendi.

Si en aquests moments es produïra un incendi, l'Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències (Avsre) podria mobilitzar "de manera immediata i eficaç" un dispositiu de 432 persones entre els mtijans terrestres i aeris, integrat per 56 unitats de bombers forestals de la Generalitat, 45 autobombes, nou helicòpters (dos de coordinació i set d'extinció) i nou avions (set de càrrega en terra i dos amfibis). Un dispositiu, ha afegit Bravo, coordinat amb altres cossos com els consorcis provincials, els bombers forestals de Divalterra, la Unitat Militar d'Emergències (UME) Guàrdia Civil, policies locals o la unitat autonòmica de policia.

89 milions de pressupost, un 10% més

Per a això, l'Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències compta amb un pressupost de 89 milions per mitjans materials i personals i "actuar contra qualsevol incendi", la qual cosa suposa un augment del 10% respecte a anys anteriors.

A més, la consellera ha avançat que el telèfon d'emergències 112 també es reforçarà des de l'1 de juliol amb un increment del 17% de personal, ja que és el mitjà que posa en marxa el dispositiu. Bravo ha recordat que la ciutadania ha de telefonar immediatament si se sospita d'un incendi.

Aquestes són algunes de les línies bàsiques de la campanya #StopAlFoc, que enguany planteja una recreació del que ocorreria en un incendi en tres dels pics més icònics de la Comunitat Valenciana: el Garbí, el Montgó i el Penyagolosa.

2020, any amb menys incendis des de 1986

Aquest dispositiu arriba després d'un any "beneficiós" en matèria d'incendis a la Comunitat Valenciana, ja que el 2020 va haver-hi un total de 252 que van afectar 700 hectàrees i eixa va la xifra més baixa des de 1986, encara que obeïa a la pandèmia.

Bravo ha apuntat que la Comunitat Valenciana és la regió amb més incendis per causes naturals com ara llamps (23%), mentre que el 37% es deuen a l'acció humana.

Els boscos valencians emmagatzemen 69 milions de tones de CO₂

La consellera d'Agricultura, Mireia Mollà, ha destacat que la Comunitat Valenciana és un territori "eminentment forestal", amb el 57% del territori ocupat per espais naturals. En aquest sentit, ha apuntat que la imatge d'#StopAlFoc d'enguany és "més actual, moderna i jove" i vol recordar que "si no cuidem la naturalesa, no és indestructible".

Sobre aquest tema, la consellera ha defensat que els ecosistemes valencians emmagatzemen 69 milions de tones de CO₂ i capturen tres milions de tones de CO₂ anuals. "La qual cosa els converteix en un element substancial bàsic en la lluita contra el canvi climàtic", ha dit.

Mollà ha destacat també la labor del Servei de Prevenció d'Incendis i ha lloat el treball dels 740 efectius que el componen, així com el dels operaris d'extinció. També ha remarcat l'"esforç titànic" del servei, per a aprovar els plans antiincendis locals. Així, ha indicat que ja n'hi ha 213 aprovats i 205 més en tramitació. "Acabarem la legislatura amb el 89% dels plans locals aprovats", ha indicat.

Puig anima a gaudir de la natura "amb trellat"

Finalment, el president de la Generalitat, Ximo Puig, ha fet una crida perquè les pròximes generacions "puguen gaudir almenys dels boscos amb els quals ara tenim la sort de comptar". Per això, ha demanat un "estiu de renaixement i retrobament en els boscos, però amb sentit comú". "Estem en condicions de tindre un estiu diferent de l'any passat, però cal ser més prudents que mai; és l'única recepta", ha pregat als valencians.

També et pot interessar

stats