Més de 274.000 xiquets i xiquetes viuen en risc de pobresa o exclusió social a la Comunitat Valenciana

Save the Children posa el focus en la insuficient priorització dels drets de la infància en la lluita contra el virus.

Una xiqueta i un xiquet jugant
Una xiqueta i un xiquet jugant / Pablo Martí – Diodo Media (Save the Children).

Més de 274.000 xiquetes i xiquetes viuen en risc de pobresa o exclusió social a la Comunitat Valenciana, segons les dades que ha aportat un informe de l'organització Save the Children en el Dia Internacional de la Infància. A això cal sumar una altra dada alarmant: a la Comunitat Valenciana viuen 691 menors migrants tutelats per l’administració i sense referents familiars, una situació que Save the Children considera que afecta un “col·lectiu especialment vulnerable”.

Enguany aquest 20 de novembre es commemora en un context marcat per la pandèmia. L’organització ha posat el focus en la insuficient priorització dels drets de la infància en la lluita contra el virus.

Per a revertir aquests riscos, Save the Children aposta per invertir en polítiques públiques destinades directament a protegir la infància, com per exemple el manteniment de la prestació per fill o filla al càrrec, que ha quedat suprimida del projecte de pressupostos generals de l’Estat per a 2021 per considerar-se que l’ingrés mínim vital seria equiparable.

En l’àmbit autonòmic, l’organització ha instat el Consell a continuar impulsant polítiques públiques que posen el focus en la infància més vulnerable, i a seguir incrementant de manera sostinguda les partides destinades a lluitar contra la pobresa infantil en els pròxims pressupostos de la Generalitat.

L’organització estima que, si no es prenen les mesures adequades, a finals d’any la pobresa pot arribar a afectar el 33% dels xiquets i xiquetes.

L’educació, assignatura pendent en la pandèmia

Save the Children ha destacat algunes de les mesures que consideren “pernicioses” per a la infància durant la pandèmia, com l’efecte del tancament dels centres educatius i altres espais dedicats als xiquets i xiquetes. Específicament, han criticat la clausura d’espais com els parcs infantils, i han assenyalat la importància que tenen per al benestar i el desenvolupament dels xiquets, xiquetes i adolescentes, sobretot per a aquells en situació de pobresa.

L’organització assegura que la crisi del coronavirus ha tret a la llum el que fallava en la protecció a la infància i a l'adolescència, alhora que n’ha agreujat les conseqüències. Una enquesta feta per l’organització a les famílies beneficiàries de programes de lluita contra la pobresa va revelar que un de cada cinc pares/mares de la Comunitat Valenciana va perdre els nervis en alguna ocasió durant el confinament, arribant a cridar o insultar els fills i filles.

Per tot això, Save the Children demana al govern central que s’augmente la partida dels pressupostos 2021 dirigida al finançament de PROA+, programa de reforç educatiu, passant dels “insuficients” 125 milions a 646 milions d’euros, en línia amb la inversió d’altres països europeus i aprofitant els fons de recuperació de la UE.

L’organització també demana al Consell que es continue invertint en polítiques de reforç, com és el cas del PAM (pla d’atenció per a la millora) i es continuen augmentant les places públiques d’educació de 0 a 3 anys. És necessari, també, que la Generalitat continue apostant per millorar la digitalització de l’educació a la Comunitat Valenciana, sobretot d’aquells xiquets i xiquetes amb menys recursos.

“Encara presenciem cada dia que milions de xiquets i xiquetes pateixen pobresa, explotació, violència... o són assassinats”, ha assegurat Rodrigo Hernández, director de Save the Children a la Comunitat Valenciana, recordant que l’aprovació de la Convenció dels Drets del Xiquet va ser fa ja més de 30 anys.

“A la Comunitat Valenciana existeixen xiquets i xiquetes els drets dels quals, per uns motius o altres, no s'estan complint. És una cosa que, com a societat, no podem tolerar, especialment aquest any a causa de la pandèmia, que no sols és sanitària, sinó també social i afecta especialment la infància”, ha conclòs Hernández.

També et pot interessar

stats