Més de 25.000 pacients valencians prenen tractaments orals amb ranitidina

Sanitat ha ordenat retirar les pastilles que porten aquest component per la presència d’una substància cancerígena.

En cap cas els pacients han d'interrompre el tractament sense consultar amb el seu metge
En cap cas els pacients han d'interrompre el tractament sense consultar amb el seu metge

A la Comunitat Valenciana hi ha identificats 25.417 pacients que prenen tractaments orals amb ranitidina. L’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (Aemps) ha ordenat aquest dimecres la retirada del mercat de setze fàrmacs que tenen el component, un principi actiu que els pacients prenen per a reduir l'àcid a l'estómac quan presenten úlcera gàstrica o el reflux gastroesofàgic.

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha informat tots els agents implicats en la dispensació i l'administració de medicaments (tals com els departaments de salut, els centres sanitaris privats, els serveis de farmàcia sociosanitaris, penitenciaries i col·legis oficials de metges i farmacèutics) de l'orde, perquè facen efectiva la retirada.

L'alerta de Sanitat recomana els pacients que prenen ranitidina oral que consulten amb el seu metge per a canviar a altres medicaments, amb altres principis actius i les mateixes indicacions terapèutiques. Els pacients en cap cas han d’interrompre els tractaments amb ranitidina sense consultar amb el seu metge.

A més d’Espanya, la resta de països també hauran de retirar del mercat les pastilles de ranitidina. La retirada s’ha adoptat com a mesura preventiva, per la possible presència de nitrosodimetilamina (NDMA), una substància classificada com a probable carcinogen en humans, segons es desprén dels estudis en animals.

També et pot interessar

stats