150 dies a l'any mirant pantalles

Els valencians passen més de mig any davant d'una pantalla; 10 hores en un dia laborable, segons un estudi.

150 dies a l\'any mirant pantalles
150 dies a l'any mirant pantalles

Per a molts, és el primer que mirem quan ens alcem i l'últim que veiem abans de gitar-nos. Els valencians i valencianes passem 150 dies a l'any mirant pantalles d'algun dispositiu digital: del mòbil, de l'e-book, de l'ordinador, de la tauleta... En un dia laborable podem arribar a passar 10 hores al dia davant d'una pantalla.

Ho diu un estudi encomanat per Multiópticas, per a un ús responsable dels dispositius electrònics i per a previndre els efectes negatius sobre la salut ocular de les persones.

L'informe revela, entre altres coses, que la majoria dels valencians, un 69%, ja miren una pantalla abans d'haver desdejunat. De la mateixa manera, un 68%, no apagarà la del móbil, fins no estar al llit. Tampoc ens n'oblidem mentre treballem. Set de cada deu valencians miren el telèfon intel·ligent o algun dispositiu de pantalla mentre treballen o estudien; el 49%, quan estan dinant o sopant amb amics; i el 68%, mentre caminen pel carrer. Un 40% afirma no deixar de costat la pantalla quan parla amb altres persones i, per a acabar-ho d'adobar, quasi el 70% la miren quan estan al bany. Fins i tot, 11 de cada 100 persones enquestades ha reconegut consultar alguna pantalla mentre condueix. 

Preocupació en el cas de menors i adolescents

Encara que no utilitzen mòbil fins a més tard (en el cas dels xiquets i xiquetes valencianes, des dels deu anys, segons un estudi encarregat per la Diputació de València), aquest consum de pantalles per xiquets i adolescents preocupa especialment, ja que interactuen amb pantalles des d'edats molt primerenques. Els pares i mares amb xiquets menors de 18 anys afirmen que els fills passen de mitjana quasi 3 hores al dia mirant una pantalla i s'observa que, a mesura que els xiquets es fan més majors, augmenta l'exposició.

Segons les últimes recomanacions de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), és necessari reemplaçar els períodes prolongats que els xiquets passen enfront de pantalles per jocs més actius. Sobre això, el catedràtic de la Universitat de València doctor Manuel Díaz Llopis ha assegurat que "aquesta manca d'activitat lluminosa excessivament sedentària comporta efectes molt nocius. En xiquets, s'observa una progressió de la miopia, especialment en menors de 10 anys".

Un efecte indirecte de les pantalles és el fet que evita fer activitats a l'exterior, amb llum natural. Per a Díaz, "la llum solar té un efecte antimiopia". Per tant, l'exposició a la llum natural és un dels factors que pot previndre l'augment d'aquest defecte.  

El 92% n'és conscient 

Segons l'estudi, un 92% dels valencians i valencianes considera que passa un temps preocupant exposat a pantalles i el 76% afirma haver sentit alguna molèstia per aquestes circumstàncies (maldecap, empitjorament de la visió, dificultat per a enfocar i sequedat ocular, entre altres). Malgrat aquests símptomes, la majoria no fa res per minimitzar-los, durant l'exposició: un 72% no es pren un descans pautat cada mitja hora, el 59% reconeix que no procura parpellejar de manera conscient amb freqüència, el 45% no té en compte la postura i la distància amb el dispositiu, i el 32% no s'assegura d'estar amb la llum apropiada ni ajusta la lluentor i contrast de la pantalla. 

A tot això se suma que quasi huit de cada deu espanyols pateixen por a estar desconnectats, segons dades de l’Institut Psicològic Desconnect@, un fenomen que ja està patologitzat com a addicció i que es coneix com a nomofòbia. 

També et pot interessar

stats