15 anys de l'11M, el pitjor atac terrorista de la història d'Espanya

Diversos actes recorden les 193 víctimes dels atacs jihadistes en quatre trens de Madrid.

VÍDEO | 15 anys de l\'11M, el pitjor atac terrorista de la història d\'Espanya

Aquest dilluns es compleixen 15 anys dels atemptats de l'11 de març de 2004, el pitjor atac terrorista de la història d'Espanya, en què van morir 193 persones i 1.755 van resultar ferides.

El dia de l'atac, deu de les tretze bombes col·locades per terroristes jihadistes explotaren en quatre trens de rodalia de Madrid, en les estacions d'Atocha, Santa Eugenia, El Pozo i al costat del carrer Téllez. L'atemptat va sacsejar la societat espanyola a tres dies d'unes eleccions generals i va deixar nombroses mostres de solidaritat.

Al llarg del dilluns s'han convocat diversos actes a la ciutat de Madrid, com ara el descobriment d'una placa en record de les víctimes i de les persones anònimes que les van atendre, o un concert de l'orquestra de la comunitat. També diferents municipis celebren actes de commemoració.

Quinze anys després, l'11M és un cas judicialment resolt, però no tancat. Al gener, les autoritats franceses van detindre un home presumptament relacionat amb els atemptats de Madrid, que finalment va quedar en llibertat

Diferències entre Al-Qaeda i el Daesh

També a la Comunitat Valenciana es guardaran minuts de silenci, a més de commemorar el Dia Europeu de les Víctimes del Terrorisme. I en Les notícies del matí han recordat aquests moments crítics amb Ignacio Álvarez Ossorio, professor d'Estudis Àrabs i Islàmics i director de l'Institut Interuniversitari de Desenvolupament Social i Pau de la Universitat d'Alacant.

Ossorio ha analitzat els grups terroristes d'Al-Qaeda i el Daesh, entre els quals troba diferències en les vies de radicalització. "Segueix representant una amenaça per a Espanya, per als països europeus i també els d'origen, on estan intensificant la situació d'inestabilitat al Pròxim Orient", ha expressat. Segons el professor, anteriorment es captava els terroristes en els entorns familiars i les mesquites, però hui en dia es fa a través de les xarxes socials i "és més complicat de detectar".

"Des d'occident, tendim a pensar únicament en els atemptats en territori europeu, però el 99% de les víctimes que es produeixen és als països d'origen", ha apuntat, a més d'explicar que grups com Al-Qaeda i el Daesh intenten imposar-se a la població local amb la força de les armes "i són els que més pateixen". Ossorio ha lamentat els problemes d'integració que experimenten les segones generacions d'immigrants i que la comunitat internacional "no té una política preventiva". "No hem d'oblidar-nos d'aquestes persones i reaccionar quan ja és massa tard", ha afegit.

També et pot interessar

stats