Més de 130 voluntaris arrepleguen 12 tones de fem de les muntanyes de Toràs, afectades per l'incendi de l'estiu

Els veïns units en l'associació Õriwa impulsen més projectes com la creació d'un viver en cada municipi per a cuidar planters d'arbres d'espècies autòctones més resistents al foc

Recollida de fem pels voluntaris als voltants de Toràs
Recollida de deixalles pels voluntaris als voltants de Toràs / Õriwa
05 de desembre 2022 - 13:01

Més de 130 persones han participat voluntàriament aquest cap de setmana en la recollida i separació selectiva de deixalles a tres àrees naturals dels voltants de Toràs, un dels municipis més afectats per l'incendi d'aquest estiu, que va provocar la destrucció del 90% del seu terme municipal.

L'activitat ha sigut organitzada per l'associació Õriwa, creada per veïns de Begís, el Toro, Teresa, Toràs i Sacanyet per a impulsar projectes de reforestació i recuperació econòmica i socioambiental dels municipis afectats per l'incendi.

Amb aquesta s'han aconseguit arreplegar 7.000 quilos de metall, 3.000 de vidre i 2.500 de deixalles diferents que havia estat oculta, en alguns casos durant dècades, per l'arbratge i el bosc baix a les àrees del pantà de Toràs, El Prao i Aguamala.

Entre els residus trobats hi havia gran quantitat de deixalles ―botelles, llandes i utensilis de cuina― abandonada en zones utilitzades per a fer pícnic, però també calfadors, tot tipus de peces d'automòbil, bicicletes, carretons, restes d'envasos de medicaments i paranys. No s'ha retirat el material de construcció abandonat en aquests entorns naturals perquè entre ells poden trobar-se residus perillosos com l'amiant.

Amb aquestes accions, des de l'associació Õriwa volen cridar l'atenció de la població i les persones que visiten les zones naturals perquè siguen més responsables amb l'entorn.

Viver d'arbres més resistents al foc

Els veïns que s'han unit en l'associació Õriwa estan impulsant també uns altres projectes per a fer possible la reforestació i recuperació econòmica i socioambiental després de l'incendi.

Un dels projectes suposa la creació d'un viver en cada municipi per a cuidar planters d'arbres d'espècies autòctones més resistents al foc durant un període de tres anys, perquè després puguen ser plantats a les muntanyes quan estiguen madurs i hi puguen sobreviure millor.

Tots els pobles compten ja amb terreny per a aquests vivers, uns cedits pels ajuntaments i uns altres per propietaris privats.

Oposició a la MAT

L'associació també està activa ―juntament amb moltes altres plataformes d'Aragó i la Comunitat Valenciana― per a fer front al projecte de l'empresa Forestalia de construir una Línia Aèria d'Alta Tensió (MAT) des de la província de Terol fins a l'Eliana, a València, travessant la zona afectada per l'incendi als termes municipals del Toro, Toràs i Teresa.

Així, el mes de setembre passat va presentar al·legacions, dins del període de consulta pública del projecte. En elles va denunciar que, si el govern l'aprova, posarà en perill la recuperació d'uns terrenys que han quedat en una situació d'"alta fragilitat", i afectarà la reactivació de l'activitat econòmica.

També et pot interessar

stats