Creix l’oposició al Camp de Túria i l’Horta contra una nova MAT

Es multipliquen les al·legacions dels ajuntaments i entitats dels municipis afectats per la línia 

El veïnat afectat s'ha reunit aquest diumenge a Sant Antoni de Benaixeve per a prendre mesures / À Punt NTC

L'anunci d'una nova línia de molt alta tensió (MAT), que travessa les comarques del Camp de Túria i l'Horta, ha mobilitzat associacions de veïns i entitats ecologistes, que s'han constituït ja en la Coordinadora No a la MAT amb l'objectiu d'aturar el projecte. Tot i que la plataforma està encara en fase embrionària, les accions i al·legacions per a frenar la nova MAT s'han multiplicat els últims dies.

Sant Antoni de Benaixeve (Camp de Túria), un dels municipis més afectats per la construcció amb quatre quilòmetres de línia i una vintena de torres per a sostindre-la, ha acollit aquest diumenge una reunió amb una quarantena de veïnes i veïns per a posar sobre la taula les accions que duran a terme per a frenar el projecte.

De moment, s’ha constituït una comissió tècnica encarregada de formular les al·legacions que es presentaran el pròxim 14 d’octubre a la Generalitat. A més, estan a l’espera de mantindre una reunió amb la Conselleria de Medi Ambient i adverteixen que, si cal, hi haurà mobilitzacions.

El malestar creix també en els ajuntaments. Els tres municipis més afectats per aquesta nova MAT, Paterna, l’Eliana i Sant Antoni de Benaixeve, s’han unit en una coordinadora per a defensar els seus interessos.

Està previst que el traçat de la línia recórrega 187,86 quilòmetres entre el municipi d’Ojos Negros (Terol) i la subestació elèctrica de l’Eliana (Camp de Túria) i supose la instal·lació de més de 500 torres que tenen entre 40 i 70 metres d’alt. En total, 15 termes municipals valencians i el parc natural del Túria veurien modificat el seu entorn.

La Generalitat, a través de la secretaria autonòmica d'Economia Sostenible, està estudiant els informes d’impacte ambiental.

Una cicatriu de 200 km i 500 torres de fins a 70 metres 

L’anunci, l'1 de setembre en el Butlletí Oficial de la Província de València núm. 168, per part de la delegació del govern, de "la sol·licitud d’autorització administrativa prèvia i declaració d’impacte ambiental" d’un projecte de parcs solars fotovoltaics "i les seues infraestructures d’evacuació, en les províncies de Terol, Castelló i València" han fet saltar les alarmes. 

Altres dues línies MAT, per part de Red Eléctrica de España, estan previstes al nostre territori. La primera, en construcció, entre Morella (Ports) i Almassora (Plana Alta), i la segona entre Almassora (Plana Alta) i Godelleta (Foia de Bunyol).

També et pot interessar

stats