123456: la contrasenya més usada a Espanya el 2022

Els experts en seguretat adverteixen que les combinacions de números són molt fàcils d’endevinar

28.08.2019 | Xarxes | Com saber si la teua contrasenya ha sigut exposada?
La contrasenya més utilitzada al 2022 ha sigut 123456 / À Punt NTC

Introduir una contrasenya segura per a protegir les nostres dades és una tasca important i seriosa, però la realitat és que la més utilitzada el 2022 pels espanyols ha sigut la més senzilla: 123456. En el rànquing li segueix de prop la fila completa de números: 123456789. No només són fàcils de recordar, també són fàcils de desxifrar, només en un segon. 

Aquestes dades les ha donat a conéixer la companyia de ciberseguretat ESET en un informe que recull el llistat de contrasenyes més recurrents al nostre país, que no difereixen molt a les de 2021. “Es continuen usant combinacions de números molt fàcils d'endevinar”, afirmen.

“Si comparem aquesta llista amb la de l'any passat, es veuen pocs canvis, ja que el 2021 la més emprada va ser 12345; destaca especialment l'entrada al tercer lloc de la paraula swing, que trenca la seqüència de contrasenyes numèriques que pràcticament copen el top deu del llistat”. Entre les deu primeres, també està la paraula password, que ocupa el lloc 9.

Amb noms de ciutats o propis

També hi abunden aquelles relacionades amb ciutats com Barcelona, València, Madrid i alguns equips de futbol associats. A més, apareixen molts noms com Andrea, Alejandro, Cristina, Estrella, Carlos o Carmen, sense oblidar paraules i frases comunes com tequiero, patata o gratis.

Segons els experts, per a un ciberdelinqüent, desxifrar aquestes paraules és qüestió de segons: per a Barcelona se'n necessita només un; per a Madrid, dos minuts; per a València, tres hores.

Tenint en compte que els usuaris solen utilitzar contrasenyes febles i les reutilit-zen en múltiples serveis, “fa anys que proposem abandonar aquest mètode d'autenticació i substituir-lo per uns altres amb més eficàcia”, segons ha assenyalat Josep Albors, director de recerca i conscienciació d’ESET España.

“L'autenticació biomètrica és una cosa a la qual ens hem acostumat, especialment en dispositius mòbils i té moltes paperetes per a ser una ferma candidata a substituir les contrasenyes tradicionals”, encara que no és l'única alternativa. Mentre arriben noves opcions, cal aplicar mesures de seguretat addicionals, com un codi generat d'alguna forma o una verificació per un tercer, ha explicat l'expert.

També et pot interessar

stats