Zaplana, a Picassent per corrupció

La jutgessa ha decretat presó incondicional, comunicada i sense fiança, per risc de fuga i de destrucció de proves.

L'expresident de la Generalitat ha ingressat a les 21 h en el centre penitenciari en un furgó de la Guàrdia Civil per ordre de la jutgessa, que ha decretat presó incondicional sense fiança

Eduardo Zaplana ha ingressat a la presó València II de Picassent. L'expresident de la Generalitat i exministre ha arribat al centre penitenciari passades les 21 hores en un furgó de la Guàrdia Civil des de la Ciutat de la Justícia de València. 

L'exdirigent del PP es converteix així en el primer president valencià que ingressa en una institució penitenciària.

Unes hores abans, la titular del jutjat d'Instrucció número 8, que investiga el cas Erial, decretava presó incondicial, comunicada i sense fiança per a Zaplana pel risc de fuga i la possibilitat de destrucció de proves, segons han apuntat fonts judicials. 

El jutjat investiga l'expresident de la Generalitat pels delictes de blanqueig de cabals, malversació, suborn i prevaricació en el marc d'una operació per la presumpta adjudicació fraudulenta de contractes públics a canvi de 10 milions en comissions, a més de l'evasió dels diners per al blanqueig. La investigació, que se centra en la concessió de les ITV al 1997 i del Pla Eòlic de la Comunitat Valenciana aprovat el 2011, tots dos en temps de Zaplana com a president, ja ha derivat en sis detencions a més de la de l'exministre de Treball.

La dona d'Eduardo Zaplana, que està imputada en la causa però no detinguda, ha abandonat la Ciutat de la Justícia sense fer declaracions uns minuts després de l'eixida del furgó policial que ha traslladat el seu marit a Picassent.

La decisió de la jutgessa instructora, Isabel Rodríguez, comparteix la tesi de la Fiscalia Anticorrupció, que havia sol·licitat l'ingrés en presó de l'expresident de la Generalitat i que ahir va negar la llibertat provisional per motius de salud, com demanaven els seus advocats. 

Els germans Cotino en llibertat amb mesures cautelars

Els empresaris Vicente i José Cotino, nebots de l'exdirector general de la Policia, Juan Cotino, han quedat en llibertat amb mesures cautelars després d'haver passat a disposició judicial. Tots dos s'han acollit al dret a no declarar, com unes hores abans havia fet el seu oncle i expresident de les Corts, davant la Comandància de la Guàrdia Civil de València. 

Juan Cotino es un dels tres investigats en la causa, juntament amb la dona de Zaplana i la secretària general de l'expresident Mitsuoko Henríquez. 

L'expresident de les Corts, Juan Cotino, en l'arribada aquest matí a la Comandància de la Guàrdia Civil de València / Manuel Bruque (Efe)

Els altres detinguts que havien de declarar al jutjat d'Instrució número 8 són l’exdirigent de l'Agència Valenciana de Turisme i exconseller del parc temàtic Terra Mítica Joaquín Barceló i la seua dona, Felisa López; l'advocat i assessor fiscal Francisco Grau, i Juan Francisco García, excap de gabinet de Zaplana en la Generalitat.

Un presumpte document manuscrit de Zaplana, en l'inici de la investigació

El cas Erial es va iniciar el 2015 a partir d'una documentació aportada per l'exgerent d'Imelsa, Marcos Benavent, en la investigació pel presumpte finançament irregular del PP en la Comunitat Valenciana. Un dels papers, presumptament manuscrit pel mateix Zaplana segons informa Efe, va acabar en mans de la Fiscalia Anticorrupció, que va iniciar la investigació que ara instrueix el Jutjat núm. 8 de València. 

També et pot interessar

stats