Yolanda Díaz: “La reforma laboral fa molt més que tombar la normativa del Partit Popular”

La patronal creu que el document adapta la situació a una Espanya “més moderna” i els sindicats asseguren que inclou les seues reivindicacions

La vicepresidenta segona del Govern i Ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, reunida amb portaveus sindicals en el Ministeri
La vicepresidenta segona del Govern i Ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, reunida amb portaveus sindicals en el Ministeri / Eduardo Parra / Europa Press

El govern espanyol ha assolit el seu compromís, adquirit amb Brussel·les a través del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, de tindre preparada la nova reforma laboral abans de finalitzar l’any. Després de mesos d'intenses negociacions, amb reunions maratonianes en els últims dies, l'Executiu i els agents socials han aconseguit per fi un acord que el Ministeri de Treball ha qualificat d’"històric" per als treballadors i treballadores.

La vicepresidenta segona del govern i ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, ha expressat la seua "satisfacció" per aconseguir el vistiplau dels agents socials després de nou mesos de negociació. Díaz ha assegurat que la futura llei "fa molt més” que tombar la normativa del Partit Popular de 2012 i ha tornat a insistir que es tracta d'"una reforma molt ambiciosa". 

La patronal ha sigut la primera a donar el seu vistiplau. La CEOE ha afirmat que busca "transformar i millorar les relacions laborals" per a adaptar la situació dels treballadors a una Espanya "més moderna, en la qual aconseguim dignificar els salaris".

El secretari general de CCOO, Unai Sordo, ha valorat que "per primera vegada, una reforma laboral de gran importància no serà per a retallar, precaritzar l'ocupació, abaratir l'acomiadament ni reduir el model organitzatiu dels treballadors, sinó que rema en la direcció contrària”.

En la mateixa línia s’ha mostrat el subsecretari general de política sindical d'UGT, Mariano Hoya, que ha afirmat que l'acord contempla moltes de les reivindicacions de la taula de diàleg social. Entre elles, l'equilibri de la negociació col·lectiva, la recuperació de la ultraactivitat i la prevalença del conveni sectorial estatal. Per a Foia, aquest acord tripartit mostra que "és possible fer un altre tipus de política i un altre tipus d'acords".

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha agraït a la patronal i als sindicats el seu "compromís" per a arribar a un acord. "Hui avancem cap a un model de relacions laborals del segle XXI", ha destacat. La vicepresidenta primera i ministra d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño, l’ha qualificat d'"històric".

Díaz també ha rebut felicitacions de part de diversos membres d’Unides Podem, com la líder del partit i ministra de Drets Socials, Ione Belarra, i el ministre d'Universitats, Joan Subirats, entre altres.

L'oposició, en contra de la reforma

Per contra, el Partit Popular ha dit de la reforma que és "dolenta" per a Espanya, perquè el mercat laboral necessita "més flexibilitat, no menys". A més, ha avançat que exigirà que es tramite al Congrés com a projecte de llei i ha subratllat que "acordar per acordar no aporta res".

Així mateix, el coordinador general d'EH Bildu, Arnaldo Otegi, ha anunciat que el seu partit votarà en contra si no s'eliminen els aspectes "més lesius" de la reforma laboral del PP.

També et pot interessar

stats