Les valoracions del discurs del rei: entre els elogis del PSOE i la dreta, i la ironia d’ERC

Unides Podem aplaudeix Felip VI per “rectificar” i “moderar” el to respecte a ocasions anteriors, com l'octubre de 2017.

VÍDEO | Les valoracions del discurs del rei: entre els elogis del PSOE i la dreta, i la ironia d’ERC
25 de desembre 2019 - 15:09

El missatge nadalenc del rei Felip VI ha rebut l’elogi del PSOE, PP, Cs i Vox, en contrast amb la ironia d’ERC i les crítiques d'una part de les formacions nacionalistes.

El PSOE defensa que el rei "haja identificat amb nitidesa" els reptes d'Espanya amb un missatge "d'esperança i confiança". En un videocomunicat la presidenta dels socialistes, Cristina Narbona, ha saluat el discurs nadalenc de Felip VI, del qual ha destacat la crida a la unitat de la societat espanyola per a resoldre els reptes "junts" gràcies a "una voluntat de consens i d'entesa entre "persones amb ideologies molt diferents".

El líder del PP, Pablo Casado, ha destacat a través del seu compte en la xarxa social Twitter que el rei “ha tornat a defensar la vigència de la Constitució i la unitat d’Espanya”.

D’"encertat i pertinent" ha qualificat el missatge la líder de Cs Inés Arrimadas. Coincideix amb el monarca en el fet que els espanyols tenen “grans reptes per davant, i la millor manera d’encarar-los és unint-se entorn dels valors constitucionals”. 

Des de l’extrema dreta, Vox ha fet una defensa encesa de l’al·locució del monarca. El líder del partit, Santiago Abascal, ha aplaudit en Twitter la “sensatesa i temprança" del discurs en general i, particularment, la crida a la unitat d’Espanya. Considera que l’Estat espanyol és “molt més fort i gran que els que ara ja estaran criticant al rei i tractant de dividir-nos”. 

El compte de Vox a la xarxa social ha destacat la mateixa frase que Abascal: “Confiem en nosaltres mateixos, confiem en Espanya i mantinguem-nos units”, en un missatge que remata amb les sigles V.E.R.D.E, acrònim de "Visca El Rei d’Espanya". 

Unides Podem, el potencial soci dels socialistes en un possible govern de coalició, ha adoptat un discurs més institucional que en altres ocasions. El secretari d'acció d'UP, Pablo Echenique, ha valorat que Felip VI haja “moderat” el to respecte del missatge que va emetre a l'octubre de 2017, 48 hores deprés del referèndum d'indendència de Catalunya. Echenique considera que el rei demostra un “millor olfacte” polític davant del nou escenari que viu el país i interpreta un intent “d'acostar-se a la majoria d'espanyols”.

Rufián compara el discurs del rei amb un míting de Vox

El diputat d’Esquerra Republicana de Catalunya, Gabriel Rufián, ha comparat el  discurs de Felip VI amb un discurs de Vox. “A veure si la Junta Electoral Central compensa aquest míting de VOX” ha escrit Rufián en un fil de Twitter format per tres missatges i carregat d’ironia. “Felipe parlant de drets i llibertats, i tu amb por de tuitar" ha penjat en el primer tuit, per a sentenciar la seua valoració tirant novament de sarcasme amb aquest missatge final: “Si no t’agrada el #DiscursoDelRey, doncs no el votes més”. 

El president de la Generalitat i líder de JxCat, Quim Torra, ha replicat l’afirmació del rei, quan va dir que Catalunya és una seriosa preocupació. “No. El que és una seriosa preocupació és l’Estat espanyol hui a Europa", ha dit aquest dimecres acompanyat del seu govern en l’ofrena anual davant la tomba de l’expresident de la Generalitat Francesc Macià, que va morir el dia de Nadal de 1933. 

En el mateix sentit que Torra s’han manifestat el president del parlament de Catalunya, Roger Torrent i el vicepresident  d’ANC Josep Cruanyes, tots dos presents també en l’ofrena a Macià. Cruanyes ha replicat al rei manifestant que “la preocupació de Catalunya és que es vulneren els drets fonamentals i que es respecte el dret a ser sobirans i independents”.

Crítiques des del nacionalisme basc i gallec

La cita a Catalunya en termes de “preocupació” també ha molestat el PNB i Bildu. El portaveu basc al Congrés, Aitor Esteban, considera que la intervenció del monarca revela la “incapacitat” de l’estat espanyol per a encarar les seues realitats. Així mateix ha criticat la falta de referències al País Basc. “I Euskadi, una vegada més, sense nomenar”, i “de 1.457 paraules, només dues en basc”, ha retret. D'altra banda, la portaveu d'EH Bildu al Congrés, Mertxe Aizpurua, ha afirmat que el missatge reial és un discurs “de part” que oblida el caràcter plurinacional de l'Estat.

En una línia similar, el diputat del BNG al Congrés Néstor Rego ha criticat la “visió uniformitzadora” d’Espanya que Felip VI fa des d’una institució que segons entén resulta un “anacronisme” i “que nega l’existència d’altres pobles i cultures diferents de l’espanyola”.  Rego considera la monarquia com una institució “incompatible amb un sistema que vulga ser democràtic” i reclama que el cap de l’Estat siga “triat pel conjunt de ciutadans”.

El secretari general de Coalició Canària, José Miguel Barragán, ha destacat la crida de Felip VI a “no caure en els extrems” i “integrar les diferències, respectant una Constitució que reconeix la diversitat territorial”. Tanmateix ha criticat que el rei ometera "l'evident necessitat de reformar la Carta Magna" perquè, segons Barragán, "ja té poc a veure amb la que es va aprovar fa quatre dècades"

També et pot interessar

stats