València aprova una moció del PSPV sobre baixes emissions per l’absència dels edils de PP i Vox

En el moment de la votació hi havia més representants de l’oposició que de la coalició de govern en el ple

Primera sessió plenària de l'Ajuntament de València després del pacte de govern PP-Vox
Primera sessió plenària de l'Ajuntament de València després del pacte de govern PP-Vox / Efe

El PSPV-PSOE de l'Ajuntament de València —en l'oposició juntament amb Compromís— ha aconseguit aquest dimarts tirar avant una moció sobre la Zona de Baixes Emissions (ZBE) de la ciutat en el ple del consistori corresponent al mes d'octubre perquè els edils de l'equip de govern format per PP i Vox des de divendres passat estaven absents en la votació. 

En aquell moment també hi havia fora de la sala regidors de l'oposició, però eren més els representants de Compromís i PSPV que estaven seguint el debat que els de l'executiu local. Així, la iniciativa socialista ha tirat avant amb 12 vots a favor d'aquests dos grups i 11 en contra del PP i Vox.

Així mateix, la falta d'edils de l'executiu municipal ha fet també que no prosperara la moció que havia impulsat com a alternativa a la del PSPV-PSOE. S'ha votat abans de la moció socialista, i ha obtingut 12 vots en contra de l'oposició i 8 vots a favor del govern. En eixe moment faltaven tres edils més de PP i Vox que poc després.

Després de presentar la moció i escoltar la intervenció de l'edil de Mobilitat, Jesús Carbonell (PP), el grup socialista ha rebutjat el seu torn de rèplica. Així, el debat de la proposta ha acabat abans i s'ha passat a la votació del text. Aquest tràmit s'ha fet abans del que es preveu perquè no hi ha hagut segon torn d'intervencions. A més, en aquest ple els temps de debat s'han acurtat, atés que el pacte entre PP i Vox fa que hi haja un grup menys en l'oposició i així un torn menys de paraula perquè aquesta última formació ha quedat integrada en l'executiu local i en les seues intervencions.

L'edil de Mobilitat, Jesús Carbonell, havia expressat durant el debat el rebuig del govern a la moció socialista finalment aprovada.

Amb l’aprovació de la moció, s'ha acordat assumir els resultats de les investigacions del Grup d'Investigació de Tecnologies de la Informació contra el Canvi Climàtic (ICTvsCC) de la Universitat Politècnica de València i del projecte AirLuisa, per a la presa de decisions en el disseny de la ZBE de València i de les seues ordenances, “pel seu rigor científic i per tindre 600 punts de mesura enfront dels 6 de l'Ajuntament”.

Igualment, s'ha aprovat definir i determinar les característiques d'una Zona de Baixes Emissions de València d'acord amb la realitat de contaminació de la ciutat i els objectius de la Llei 7/2021, de 20 de maig, de canvi climàtic i transició energètica i del Reial decret 1052/2022, de 27 de desembre, que millore de manera efectiva la qualitat de l'aire actual i mitigue el canvi climàtic.

En la moció aprovada, el PSPV-PSOE, exposa que Jesús Carbonell va anunciar recentment que després de realitzar els informes relatius als llindars de contaminació de la ciutat per a determinar la ZBE, “cap barri de València arriba als límits estipulats” i que, per tant, “només” s'aplicarien restriccions “quan se superen els llindars”, una possibilitat que va considerar “remota”.

Els socialistes consideren que, amb aquest plantejament, el Partit Popular planteja una ZBE “teòrica i de mínims”, limitant-se a la instal·lació de càmeres i a l'elaboració d'una ordenança, “però sense cap voluntat real de millorar la qualitat de l'aire” de València.

Un “plantejament de mínims” que els genera dubtes respecte al compliment de la Llei 7/2021, de 20 de maig, de canvi climàtic i transició energètica i del Reial decret 1052/2022, de 27 de desembre per a impulsar les ZBE i “obri la possibilitat de perdre les ajudes europees associades al seu compliment”, afig el PSPV-PSOE.

També et pot interessar

stats