València acull la Festa de la Primavera de Podem

La formació morada emfatitzarà en la importància de consolidar el bloc d'investidura en presència dels representants d’EH Bildu, ERC i BNG. En la cita no estarà Yolanda Díaz per motius d'agenda 

Part de la militància de Podem posa davant de l'escenari principal de la Festa de la Primavera
Part de la militància de Podem posa davant de l'escenari principal de la Festa de la Primavera / Podem

Podem celebra aquest cap de setmana la Festa de la Primavera, reprenent així la tradicional trobada política que va desplegar des dels seus inicis amb les bases, que congrega a València la cúpula de la formació i tindrà suport de càrrecs d'EH Bildu, Esquerra i BNG, però sense la presència de la vicepresidenta segona espanyola i ministra de Treball, Yolanda Díaz.

La cita arriba després de la conformació de la candidatura d'unitat Per Andalusia, que va alçar tensions en l'espai confederal, i quan el rei emèrit Joan Carles I torna a Espanya, que Podem ha titlat d'"humiliació", alhora que ha recriminat la inviolabilitat constitucional que assisteix a la corona.

La líder estatal de Podem i ministra de Drets Socials, Ione Belarra, i la ministra d'Igualtat, Irene Montero, són les figures més destacades de la plana alta de la formació morada que hi participen. També hi intervindran altres dirigents, com el vicepresident segon de la Generalitat i conseller d’Habitatge, Héctor Illueca; el politòleg i cofundador de Podem, Juan Carlos Monedero, i el candidat morat a les eleccions andaluses per la província de Cadis, Juan Antonio Delgado.

En aquesta trobada, enfocada a la militància, hi haurà la intervenció de la portaveu d’EH Bildu en el Congrés, Mertxe Aizpurua, i de l'exdiputat i dirigent d'ERC, Joan Tardà, dues formacions del denominat bloc d'investidura amb els quals mantenen unes relacions prioritàries per a armar la majoria progressistes. A ells se suma la diputada del BNG Montse Prado.

No obstant això, no hi haurà presència de la direcció federal d'Esquerra Unida durant aquestes jornades, atés que l'organització que lidera Alberto Garzón desplega a la localitat de Mieres la seua Escola de Formació, que congrega la plana major de l'executiva en unes jornades on redoblarà la seua aposta pel front ampli de cara a la pròxima cita electoral.

L’altra gran absència és la de Yolanda Díaz, que a última hora d'aquest dimecres es feia públic el nom de la plataforma política que el seu entorn ha registrat en el Ministeri de l'Interior: Sumar. És una associació que naix per a canalitzar el "procés d'escolta" que Díaz vol desplegar per tot Espanya després dels comicis andalusos i que serà el germen del projecte amb què concorrerà a les eleccions generals del 2023.  

Dues jornades de xarrades, debats i concerts 

Aquest dissabte Podem desplegarà una sèrie de debats polítics. Concretament emfatitzarà la importància de consolidar el bloc d'investidura en presència dels representants d’EH Bildu, ERC i BNG.

També dissertarà sobre la importància de la militància política, sobre la figura del papa Francesc, la necessitat d'un horitzó de pau davant de la guerra d'Ucraïna, la rellevància de la mobilització social, la futura llei d'habitatge, la regulació del cànnabis i sobre la monarquia, amb el títol de si "pot sobreviure a la corrupció".

L'acte també tindrà la presència de figures de la societat civil, com l'escriptor britànic Owen Jones, els periodistes Fonsi Loaiza, Miquel Ramos, Marina Llop i María Martín, el jurista Joaquín Urías, l'advocada sahrauí Lonella Mint, l'activista pels drets trans Mar Cambrollé i l'estudiant universitària Carla Galeote, popular en xarxes socials pel seu discurs feminista. 

La jornada acabarà amb les actuacions de Samantha Hudson, Manel i Los Chikos del Maíz.

El diumenge tindrà lloc el míting central de la Festa de la Primavera, amb les intervencions de Belarra, Montero, Illueca i diversos representants de països llatinoamericans.

La trobada acabarà amb els concerts del cantautor Pedro Pastor i el duo TéCanela.

També et pot interessar

stats