Les esquerres andaluses tanquen in extremis una coalició per al 19-J, que encapçala Inmaculada Nieto

La nova marca Per Andalusia s'ha registrat sense dues de les sis formacions firmants –Podem i Aliança Verda–, que, segons la Junta Electoral, no han presentat la documentació a temps 

La candidata de Per Andalusia Inmaculada Nieto en una imatge d'arxiu
La candidata de Per Andalusia, Inmaculada Nieto, en una imatge d'arxiu / Europa Press

Inmaculada Nieto, d'Esquerra Unida, encapçalarà Per Andalusia, la coalició de formacions progressistes que concorrerà, a l'esquerra del PSOE, en les pròximes eleccions andaluses.

L'acord també inclou Podem, Més País Andalusia, Aliança Verda, Equo i Iniciativa del Poble Andalús. Tanmateix, ni la formació morada ni Aliança Verda apareixen en el pacte que s'ha registrat en la Junta Electoral, ja que les negociacions s'han aprofitat al màxim fins al termini final, les 23:59 hores de divendres, i no han arribat a temps de presentar la documentació. No obstant això, la coalició entén que el problema es podrà corregir els pròxims dies.

El retard s'ha degut a l'estira-i-amolla entre Podem i Esquerra Unida. Finalment, la formació morada ha cedit la candidatura en favor de Nieto (portaveu d'Unides Podem al Parlament d'Andalusia) i en detriment del seu candidat, el diputat per Cadis, Juan Antonio Delgado, que no reunia el mateix consens davant de la resta de les formacions.

La negociació ha tingut un decisiu rerefons nacional, amb la vista posada en les futures coalicions que es buscaran per a les pròximes generals. La vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, ha intercedit per a demanar que els partits "sumaren", i va escenificar a la Fira d'Abril de Sevilla el suport a Inmaculada Nieto, amb la qual va compartir diversos passejos. Per contra, l'exlíder de Podem, Pablo Iglesias, va defensar la candidatura de Delgado.

Fruit de l'acord, Podem tindrà quatre caps de llista (Granada, Cadis, Còrdova i Huelva), EU en tindrà tres (Màlaga, Almeria i Jaén) i Més País, un, el de Sevilla.

La portaveu del grup parlamentari serà d'Esquerra Unida, que combinarà el càrrec de portaveu adjunt amb el de secretària del grup. Així mateix, la formació tindrà un lloc en el Consell d'Administració de la radiotelevisió pública d'Andalusia, mentre que Podem es quedarà amb la mesa del Parlament, el Consell Audiovisual i la Cambra de Comptes.

Les parts també han acordat repartir al 60% (Podem) i 40% (EU) els recursos del grup parlamentari. El pacte també estableix que els recursos que es generen estaran relacionats amb el que cada formació utilitze en la campanya, sense finançament bancari.

Endavant Andalusia proposa un "pacte de no-agressió"

La candidata d'Endavant Andalusia i exmembre de Podem, Teresa Rodríguez, ha felicitat Inma Nieto en les xarxes socials i ha proposat un pacte de "respecte i no-agressió" durant la campanya. Qui va ser la candidata a l'esquerra del PSOE en els darreres comicis andalusos demana que es retire una denúncia que –assegura– impedeix que la coalició andalusista participe en el debat organitzat per RTVE.

Endavant Andalusia és un projecte que originalment comptava amb Esquerra Unida i Podem, però que va ser refundat el 2021 després d'una sèrie de conflictes entre les formacions i Anticapitalistes d'Andalusia, liderada per Rodríguez. L'actual coalició és la suma dels i les anticapitalistes i partits andalusistes com Primavera Andalusa, Esquerra Andalusista i Defensar Andalusia.

Així doncs, finalment el 19 de juny hi haurà dues paperetes a l'esquerra del PSOE: la de Per Andalusia i la d'Endavant Andalusia. La barrera electoral per a obtindre representació en el Parlament d'Andalusia és del 3% i la cambra la formen un total de 109 diputats i diputades.

També et pot interessar

stats