Sumar: la marca amb què Yolanda Díaz enfila la carrera per a les eleccions generals

La vicepresidenta començarà després dels comicis andalusos un "procés d'escolta" a través d'aquesta associació per a configurar la possible candidatura a la presidència d'Espanya

La vicepresidenta segona del govern espanyol, Yolanda Díaz
La vicepresidenta segona del govern espanyol, Yolanda Díaz / Ricardo Rubio / (Europa Press)

La vicepresidenta segona del govern espanyol i ministra de Treball, Yolanda Díaz, comença a preparar el terreny per a la carrera electoral. A última hora d'aquest dimecres es feia públic el nom de la plataforma política que el seu entorn ha registrat davant el Ministeri de l'Interior: Sumar. És una associació que naix per a canalitzar el "procés d'escolta" que Díaz vol desplegar per tot Espanya i que serà el germen del projecte amb què concorrerà a les eleccions generals de 2023.  

Tal com ha avançat El Periódico d'Espanya i ha pogut confirmar Europa Press, aquest col·lectiu serà l'instrument per a l'organització de la fase de consulta a la societat civil, que la vicepresidenta encetarà després de les eleccions andaluses del 19 de juny. Fonts properes a la ministra precisen que Sumar és un projecte alié al d'Unides Podem i que no constitueix ni la plataforma de Yolanda Díaz ni tampoc un partit polític amb vista als comicis espanyols. És, més bé, un primer instrument que vol ajudar a articular totes les formacions que hi ha a l'esquerra del PSOE en un projecte que ella mateixa vol, fins i tot, que siga més transversal. Però el nom i la configuració de la futura plataforma es decidirà més avant i, si escau, de manera col·lectiva. 

La denominació d'aquesta associació evoca un dels principals lemes de la líder d'Unides Podem en l'executiu espanyol de cara a conformar un nou moviment polític. Ja ho va emfatitzar durant una recent visita a la Fira d'Abril de Sevilla, quan va reiterar la necessitat de "sumar, sumar i sumar" amb vista a la candidatura d'unitat de partits progressistes per als comicis andalusos del 19 de juny que ha quallat finalment en la coalició Per Andalusia.

Díaz va comentar el passat 9 de maig que reactivava la fase d'escoltar la societat, que va aparcar per la crisi de la guerra d'Ucraïna, en el que esdevé el primer pas de cara a la futura plataforma política. El procés s'iniciarà després de les eleccions andaluses i s'allargarà durant els següents sis mesos. Contempla actes amb sindicats, associacions i col·legis professionals arreu del país. En els últims mesos la vicepresidenta segona ha deixat algunes pinzellades del que serà el seu projecte, que afronta amb il·lusió per a donar "esperança" i una alternativa per a eixamplar les bases progressistes, sobretot per a erradicar la desafecció entre ciutadania i política que llancen diferents sondejos.

També et pot interessar

stats