UP-EU presenta un programa amb empreses públiques en el sector farmacèutic, energètic i de l’alimentació

Les propostes de la coalició van orientades a crear una Generalitat “republicana” i que “intervinga en l’economia”

El cap de llista d'UP-EU, al centre, junt a la número 2 de la llista autonòmica i la candidata a l'alcaldia de València, en la roda de premsa en què han presentat el programa de la coalició
El cap de llista d'UP-EU, al centre, al costat de la número 2 de la llista autonòmica i la candidata a l'alcaldia de València, en la roda de premsa en què han presentat el programa de la coalició / Twitter Podem

La creació d'empreses públiques farmacèutiques, d'alimentació i d'energia són algunes de les propostes electorals de la coalició Unides Podem - Esquerra Unida (UP-EU) per a les autonòmiques del 28 de maig, en les quals han apostat per una Generalitat "emprenedora, republicana i que intervinga en l'economia".

Així ho ha defensat el candidat a la presidència de la Generalitat, Héctor Illueca, en la roda d'en què la coalició ha presentat el programa electoral, juntament amb la número 2 per la província de València i coordinadora d'Esquerra Unida, Rosa Pérez Garijo, i la candidata a l'alcaldia de València, Pilar Lima.

Volem transformar. Aspirem a una administració emprenedora, que pilote la transició ecològica i tinga un paper protagonista en la construcció d'una nova economia Héctor Illueca - Candidat a la presidència de la Generalitat per UP-EU

"El que volem és, en una paraula, transformar: en primer lloc, la Generalitat, perquè aspirem a una administració emprenedora, republicana, que intervinga en l'economia, pilote la transició ecològica i tinga un paper protagonista en la construcció d'una nova economia", ha defensat Illueca.

Aquest eix es tradueix, segons ha afegit Illueca, en l'aposta per la creació d'empreses públiques autofinançades, "com les que existeixen en altres països europeus, que són un model de desenvolupament social". Entre aquests models, ha citat Suècia.

Així mateix, Illueca ha defensat la creació d'una cadena de supermercats públics "potent, articulada amb la producció local, amb el teixit econòmic autòcton, amb el món rural". Al seu judici, aquest model abaixaria els preus dels aliments que paguen les famílies i seria "més favorable per als sectors productius que estan patint les pràctiques d'un capitalisme monopolista despietat per part de les grans superfícies".

El cap de llista d’IP-EU ha promés també la creació d'una empresa pública d’energia "que planifique el desplegament de les energies renovables protegint el territori i que garantisca la distribució equitativa d'un bé fonamental".

En el llistat de promeses que proposa aquesta coalició està la de crear una indústria farmacèutica pública perquè, segons ha assegurat, "la ciutadania percep que la indústria no serveix a l'interés general quan va a la farmàcia i veu que falten alguns medicaments bàsics".

En matèria sanitària, el programa d’UP-UE promet continuar les reversions, a més de reforçar l'Atenció Primària fins que represente el 25% de la inversió sanitària, a més del desplegament en la sanitat pública de l'atenció a la salut mental, i l'aprovació d'una llei de salut mental.

UP-EU planteja, a més, l'aprovació d'un complement salarial per "fidelitat a la sanitat pública", la incorporació de nous serveis de salut bucodental al sistema públic, la creació d'un registre de dades de suïcidis i la limitació dels restaurants de menjar ràpid prop dels col·legis i hospitals.

Creació de 4.000 habitatges públics

En habitatge, ha considerat que les polítiques de la conselleria que lidera "s'han demostrat exitoses", però ha assegurat que aprofundiria en la rehabilitació de barris, en l'ampliació del parc públic en 4.000 habitatges i en l'aprovació d'una llei de barris.

El programa proposa també la creació d'una immobiliària pública i rebaixar la condició de gran tenedor d'habitatges als propietaris que només en tenen cinc, a més de la creació d'una banca pública valenciana arrelada al territori i l'aprovació d'una llei contra la deslocalització d'empreses que hagen obtingut finançament públic.

Major pressió fiscal amb l'impost de patrimoni

En matèria fiscal, planteja incrementar l'impost de patrimoni perquè també el paguen els que tenen 400.000 euros o més, a més de crear un cànon per a les grans energètiques que vulguen instal·lar plantes d'energies renovables, a més d'imposar una taxa a les begudes ensucrades.

També et pot interessar

stats